Novi Pazar: Toplane nude reprogram duga domaćinstvima

Uz svođenje računa protekle grejne sezone, toplane već pripremaju postrojenja za narednu.

grrgegrgr

 

Remontni posao mogao bi da bude zakočen zbog loše naplate računa za grejanja, jer samo dugovanja premašuju 21 milijardu dinara. Kako bi naplatile ta potraživnja, a olakšali domaćinstvima, pojedine toplane već nude reprogram.

Novopazarska toplana za grejanje potražuje više od 160 miliona dinara. Tri četvrtine te sume duguju građani, pa u toplani daju mogućnost plaćana na rate.

"Korisnicima je ponuđeno da dođu i sklope ugovor za izmirenje svojih obaveza u šest rata, to je jedna povoljnost. Zainteresovanih ima, ali ne u tolikom broju, tako da je naša pravna služba u obavezi da pokreće utuženja", kaže portparol JKP "Toplana" Novi Pazar Sadija Ganević.

Zrenjaninska toplana ima i veću muku jer pored 71 milion dinara tekućih neizmirenih računa građana, ne mogu da naplate i duplo veća stara dugovanja.

"Dug od 114 miliona se odonosi na samo 300 korisnika u gradu Zrenjaninu. Reč je o korisnicima koji duguju po nekoliko stotina hiljada dinara do milion dinara. Razmatramo i one poslednje načine da naplatimo svoja potraživanja iniciranjem prodaje nekretnine. Mi apelujemo na njih da se izbegnu ove krajnje mere, da dođu do našeg preduzeća i sklope sporazum o isplati duga", kaže Melanija Lojpur iz toplane u Zrenjaninu.

U Udruženju toplana podsećaju da naplata računa diktira remontne poslove i nabavku energenata za prestojeću grejnu sezonu.

"To zaista u ovom trenutku može da postane ozbiljan problem s obzirom da nam prestoji investiciono održavanje Ukupan obim investicija do početka grejne sezone sa investicionim održavanjem trebalo bi da bude preko 5,5 milijardi dinara", kaže Milovan Lečić, direktor Udruženja toplana Srbije.

Oakšavajuća okolnost je što većina daljinskih sistema u Srbiji danas uredno plaća svoje tekuće obaveze za gas i mazut. Od starog duga za energente, ostalo je još šest milijardi dinara, što je tri puta manje nego pre tri godine.(rts.rs)

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Security code
Refrešuj