Osumnjičeni Rajica Belojica je na slobodi jer su istekli zakonski rokovi

Istraga protiv pripadnika MUP Rajice Belojice iz Tutina. Ne zna se da li će biti optužen za ubistvo švercera

12 policajacpusten 620x0

VIŠE javno tužilaštvo u Užicu potvrdilo je u sredu da je iz pritvora pušten Rajica Belojica, policajac iz Tutina. On je šest meseci proveo iza rešetaka zbog sumnje da je prošle godine, obavljajući svoju dužnost u selu Dolovo na Pešteru, ubio Fahrudina Skarepa (22), mladića iz sela Pokrvenik.

 Osumnjičeni Rajica Belojica je na slobodi jer su istekli zakonski rokovi iz Zakonika o krivičnom postupku prema kojima pritvor u istrazi može trajati maksimalno šest meseci od dana hapšenja. Zbog toga, u ovoj fazi istrage, ne postoji zakonski osnov za njegovo zadržavanje u pritvoru - navodi se u saopštenju Višeg tužilaštva u Užicu, kom je ovaj predmet dodeljen odlukom Apelacionog tužilaštva u Kragujevcu.

U saopštenju se još navodi da optužnica protiv Rajice Belojice nije podignuta, jer je istraga u toku.

Podsetimo, Belojica je sa još trojicom kolega bio na improvizovanom kontrolnom punktu u selu Dolovo blizu granice sa Crnom Gorom, gde je policija čekala švercere cigareta.

Vozilo kojim je upravljao sada pokojni Fahrudin Skarep nije se zaustavilo na policijski znak, već je vozač pokušao da se okrene i beži. Tada je udario u policijski automobil, a Rajica je potegao pištolj i pucao u pravcu vozila. Jedan metak pogodio je Skarepa direktno u glavu i on je preminuo na putu za novopazarsku bolnicu.

Policajac je u istrazi tvrdio da je savesno radio svoj posao i da je pucao u samoodbrani, jer je Skarep vozilom hteo da ga udari. Sa druge strane, više nevladinih organizacija i stranaka u Novom Pazaru tvrdilo je da se radilo o smišljenom ubistvu i da je to "još jedan pokušaj zastrašivanja Bošnjaka". U Tutinu su ovim povodom održana i dva "spontana" mitinga na kojima su iznete teške optužbe na račun policije.

PRETNjE PORODICI

ISTRAGA ovog nemilog događaja još traje i zasad je neizvesno da li će protiv policajca Belojice biti podignuta optužnica i za koje krivično delo. Porodica osumnjičenog je iseljena iz Tutina, jer je odmah posle ovog tragičnog događaja dobijala pretnje. (Novosti)