Hrabri đaci na Pešterskoj visoravni: Do škole pješke kroz šumu

Ustajem u šest ujutro da bih sa drugarima stigla na nastavu. Kada bi padao snijeg, dešavalo se da su nam bili bezuspješni pokušaji da se probijemo do škole, priča jedna od učenica...

thumbs b c fa9c40399ce040f834d9191c1bbb4be0

Učenici Osnovne škole "Sveti Sava" smještene u selu Bare, na Pešterskoj visoravni u Srbiji, godinama kubure sa problemima prijevoza. Vozila kojima putuju do škole dobrim dijelom su dotrajala, nema ih dovoljno, a zbog nepristupačnih planinskih terena u kojima se nalaze njihova sela, pojedine grupe učenika do škole pješače kroz šumu i po nekoliko kilometara.

Učenica sedmog razreda Amina Crnovršanin, u razgovoru za Anadolu Agency priča da joj je škola od kuće udaljena oko pet kilometara. Kaže kako je putovanje od kuće do škole izuzetno teško u zimskim uslovima, posebno kada na putu ima dosta snijega i kada je temperatura ispod nule.

28071128 1594776250648349 5046042686765432005 o

- Pješačeći kroz šumu ponavljaju i gradivo -

“Ustajem u šest ujutro da bih sa drugarima stigla na nastavu. Najstarija sam u grupi učenika koji pješače u jednom od smjerova tako da je meni najlakše. Kada bi padao snijeg, dešavalo se da su nam bili bezuspješni pokušaji da se probijemo do škole. Na svu sreću, ove godine je bilo manje padavina, pa pješačenje nije previše mukotrpno, ali je ipak izuzetno teško”, dodaje Amina.

Ipak, za Aminu i njene drugare pješačenje ima i lijepih strana, poput onih dana kada je toplije vrIjeme i kada put do škole njena grupa prepješači zbivajući šale i zabavljajući se na snijegu. Nerijetko, dok pješače, obnavljaju školsko gradivo.

“Na putu izgubimo dosta vremena. Zato kod kuće nemamo previše vremena za opuštanje, uglavnom je ispunjeno pripremama za novi dan u školi”, zaključuje Amina.

U grupi s Aminom do škole pješači i Bogdan, drugi je razred i najmlađi je u grupi. Kaže da voli svoju školu, a da je tako, potvrdio je odmah po ulasku u dvorište škole, zgrabivši lopatu i počevši da čisti snijeg ispred ulaznih vrata.

Nastavno osoblje OŠ "Sveti Sava" upućuje samo riječi hvale o učenicima koji pješače.

28061125 1594776637314977 8023435892035005104 o

Nastavnik geografije Milan Babić opisuje ih kao dobre učenike, iako ima trenutaka kada se osjeti da dobri rezultati manjkaju zbog teških uslova dolaska do škole.

"Kada propuste da savladaju neke dijelove gradiva, to nadoknadimo kroz dodatnu nastavu, možemo se pohvaliti i učešćem naših đaka na takmičenjima iz pojedinih predmeta na republičkom nivou. Duga putovanja do škole oplemenila su i obogatila naše učenike, to im je pomoglo da izgrade dobre međusobne odnose", kaže nastavnik Babić.

- Riješiti problem puteva i prijevoza đaka -

Direkor OŠ "Sveti Sava" Veroslav Radević objašnjava da u ovu školu idu učenici iz razuđenih zaseoka i to u prečniku od 40 kilometara, a to je ogoroman prostor od Pešterske visoravni do Kumanice, te u kobinaciji sa manjkom vozila za prijevoz, ovo postaje ogroman problem.

On ističe da se ovaj problem ne odražava previše na rezultate učenika, jer su oni u većini dobri učenici. No, ipak, smatra da ga je potrebno kvalitetno riješiti, popraviti puteve, prevenstveno zbog đaka, ali i u smislu vođenja borbe protiv iseljavanja stanovništva iz ovih krajeva.

"Tereni su karakteristični za ruralna područja, zbog toga je teško popravljati i praviti puteve. Da imamo još nekoliko terenskih vozila znatno bi nam bilo lakše da prevozimo učenike. Ovako je teško… snalazimo se… mukotrpno je to, ali se borimo”, priča Radević.

OŠ "Sveti Sava" u Barama na Pešterskoj visoravni pohađa šezdesetak učenika, od centra varošice Sjenice udaljena je 26 kilometara, a zbog lošeg puta, do nje se automobilom putuje skoro sat vremena. (Anadolija)

Comments   
Malo Morgen
0 # Malo Morgen 2018-02-18 19:59
Banana drzava. Najvaznije da se svaka druga skola zove "sveti sava".
Reply | Report to administrator
Dodaj komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.