Kako pospešiti razvoj stočarstva na Pešteri (VIDEO)

Na Pešteri, prema podacima nadležnih, svako selo ima bar dva velika proizvođača u stočarstvu. S obzirom na površinu koja se ne obrađuje, moglo bi ih doći još desetak, ali tek ako bi stočarstvo na toj planini bilo isplativo.

df16e1c074f5da4527cfdea422937003

Pedeset grla krupne stoke na farmi porodice Tripković na Pešterskoj visoravni, čine ih jednim od najvećih proizvođača u Sjenici. Potencijala imaju i za stotinak i više grla ali i ideju da se prošire ako se stvore povoljni uslovi.

          

"Nije problem da uložimo. Radimo sa pedeset grla, ali uvećaćemo za nekih sto bikova tovljenika", kaže Mihailo Tripković. "Nije problem da podignemo taj broj i na dve stotine. Slobodnih površina imamo dovoljno, kao i hrane. Jedini problem je plasman robe."

Potpisivanje ugovora sa ozbiljnom klanicom i mlekarom značajno bi uticao na povećanje broja grla. Ali i investicije i promena rada u samoj proizvodnji.

Esad Hodžić iz Kancelarije za razvoj poljoprivrede i sela ističe da je potrebno uvesti i tehničke i tehnološke inovacije u proizvodnju, kako bi proizvodi pešterskih stočara bili konkurentniji na tržištu.

Što se tiče kvalitetnije ishrane goveda, razlika je očigledna. I u boji i u kvalitetu. Seno je još zeleno. Treba mu tri dana za kosidbu, plastidbu i smeštanje. Potom 72 sata provodi u silaži, dve stotine tona pripreme svake godine.

"Krava i junad idu na ispašu, a bikovi se vraćaju u ove objekte na dotovljavanje tim, što vi kažete, zelenim senom, odnosno silažom odnosno senažom koju mi pripremamo", kaže Tripković.

U njegovom domaćinstvu koristi se tek polovina kapaciteta, u drugima još manje, iako su mogućnosti za stočarstvo na Pešteri velike.

          

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Pogledajte video:

Add comment
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Vijesti sa najviše komentara