Suljović: Mi smo za tradicionalni i umjereni islam, dok neki naginju prema šiitsko-sufijskom učenju

Poslije nekoliko godina relativnog mira među muslimanskim vjernicima u Sandžaku, bez pucnjava u džamijama i fizičkih obračuna, u Novom Pazaru je preksinoć, poslije večernje molitve, u naselju Lug napadnut i teško pretučen bejzbol palicama ugledni imam Bor džamije Nezir ef. Salihović.

suljovic nasufovic 3 696x469

Na mogućnost novih incidenata sa nesagledivim posljedicama, ne samo u Novom Pazaru, nakon vanredne sjednice Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, na konferenciji za novinare ukazao je muftija sandžački Hasib Suljević. On je rekao da je imam Salihović napadnut jer nije pristao na ucjene i prijetnje određenih faktora, već je slijedio na izborima izraženu volju džematlija.

Muftija Hasib Suljević je za stvaranje loše atmosfere u Islamskoj zajednici Srbije (IZS) direktno optužio svog reisa Seada Nasufovića i visokog funkcionera SDA Fuada Baćićanina. Njih je nazvao “kreatori formiranja atmosfere pritisaka, i pretnji pretučenom imamu Neziru Salihoviću i drugim imamima i vjeroučiteljima”.

Svojim nastupom muftija Suljović je priznao da u Islamskoj zajednici Srbije postoje ozbiljni sukobi, naglasivši da je njegovo obraćanje javnosti ujedno i distanciranje od reisa Nasufovića, s kojim, kako je naglasio, postoje mnoga neslaganja, pa i u načinu tumačenja islama na prostoru Sandžaka i Srbije.

“Da li je reis direktni nalogodavac batinanja Salihovića ili neko drugi, mi to ne znamo, ali je izvesno da je njegov rad štetan, a njegovo ponašanje vodi daljim podjelama”, naglasio je Suljević.

Muftija Hasib Suljević priznaje da ima i konceptualnih razlika u propagiranju islama između reisa Nasufovića i Mešihata i vjernika u Sandžaku:

“Mi se zalažemo za tradicionalni – tolerantni i umjereni islam, koji je svojstven ovim krajevima i koji se pokazao kao održiv ne samo u džamijama već i u široj zajednici i u kontaktu sa komšijama nemuslimanima. Neki, međutim, naginju prema šiitsko-sufijskom učenju, nemam ništa protiv sufizma, ali sam protiv sektašenja u okviru IZ Srbije.”