Koliko je Bošnjaka u policiji Srbije?

Godinama unazad brojne političke partije, nevladine organizacije i građani ukazuju na problem neravnomerne zastupljenosti pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u organima državne uprave u Novom Pazaru, a pre svega u policiji. Problem neravnomerne zastupljenosti nacionalnih zajednica nasleđen je još iz Miloševićevog perioda, a do sada je većina ministara tokom svojih mandata obećavala da će ga rešiti ili bar popraviti, međutim velikih pomaka nije bilo.

45A4F681 246F 4028 BC8B 08B60542D57E w1023 r1 s

Iz Policijske uprave u Novom Pazaru za RSE je, na osnovu zahteva o pristupu informacijama o javnom značaju, rečeno da nemaju podatak o procentu zaposlenih Bošnjaka.

Prema nezvaničnim podacima, u policiji radi nešto više od 30 odsto Bošnjaka, koji prema poslednjem popisu čine oko 80 odsto stanovnika Novog Pazara.

U policiji su na ranija insistiranja novinara da dobiju tačne podatke o nacionalnom sastavu zaposlenih u ovoj ustanovi odgovarali da prema Ustavu niko nije dužan da se izjašnjava o nacionalnoj pripadnosti, pa je zato moguće dobiti samo ovaj nezvaničan podatak.

Saradnik Akademske inicijative Forum 10 Teo Taraniš smatra da je u poslednjih nekoliko godina došlo do izvesnih pomaka i da je nacionalna struktura zaposlenih u policiji malo promenjena, ali da nepostojanje preciznih podataka dovodi do toga da pojedini politički i drugi akteri zloupotrebljavaju tu činjenicu kako bi slali određene poruke građanima.

"Dakle, ti podaci se iznose u onim slučajevima kad je nekom akteru na lokalu potrebno da to iskoristi za svoje potrebe. Postoji niz incidenata i slučajeva koji su se desili u Sandžaku, a koji od strane policije nisu rasvetljeni, u pitanju je nekoliko teških ubistava, različitih incidenata u kojima su učestvovali policajci i to je dodatni razlog zbog čega postoji osećaj odbojnosti i neprihvatanja policije na pravi način od strane ljudi koji žive u ovom gradu", smatra Taraniš.

On tvrdi da bi ravnopravnije i zastupljenije učešće Bošnjaka u radu policije kod građana stvorilo veći osećaj poverenja, te da bi policija bila usmerenija zajednici, što bi dovelo do dvosmernog procesa relaksacije svih faktora koji opterećuju njihov odnos.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin tvrdi za RSE da policija u ovom delu Srbije ima represivnu ulogu, da se ponaša nasilnički i neprijateljski.

"Država fukcioniše tako što se u Sandžaku zakoni ne primenjuju na isti način kao što je to slučaj u drugim delovima Srbije. Ovde se primenjuju dvostruki standardi, jer za Bošnjake ne postoje zakoni, niti ono što Evropa traži od nas, a to je usaglašavanje nacionalne strukture u državnim organima u mešovitim sredinama sa nacionalnim sastavom stanovništva. Šta to govori - to govori da država želi potpuno da promeni etničku sliku u Sandžaku", smatra Ugljanin, koji je krajem prošle godine tražio povlačenje srpske policije i vojske iz Sandžaka.

          

On je tada predložio da se u međuvremenu, radi saradnje Bošnjaka i Srba, u roku od tri meseca usaglasi nacionalna struktura u svim državnim organima u Sandžaku.

​Dragan Popović iz Kuće ljudskih prava rekao je nedavno u Novom Pazaru da jedno od istraživanja ove organizacije pokazuje da ni u jednoj instituciji sa sedištem u Beogradu sastav zaposlenih nije u skladu sa nacionalnim sastavom stanovništva u opštinama u Sandžaku.

Prema njegovim rečima, ova istraživanja pokazuju da Bošnjaci i druge nacionalne manjine nemaju dovoljno poverenja u državu.

"Posebno nepoverenje Bošnjaka vlada prema onome što kolokvijalno zovemo organi sile - policija, vojska i BIA. Ipak, očekujemo da će realizacija Akcionog plana za unapređenje položaja manjina i posebna analiza nacionalne strukture svih zaposlenih u svim javnim službama i ustanovama dati neke egzaktne podatke", kaže Popović.

Novopazarci sa kojima smo razgovarali smatraju da treba da dođe do promene nacionalnog sastava zaposlenih u policiji, dok su o poverenju u ovaj državni organ imali različita mišljenja.

acionalna struktura zaposlenih u sudstvu je nešto bolja nego u policiji, pa prema dostupnim podacima, u Višem sudu u Novom Pazaru trenutno ima 34 zaposlenih, od toga je 20 Bošnjaka, 13 Srba i jedan Rus, a među njima su četiri sudije Bošnjaci, a tri Srbi.

Od 1. septembra prošle godine na snagu je stupio Poslovnik o radu Državnog veća tužilaca, u kojem su sadržana posebna pravila za izbor nosilaca javnotužilačkih funkcija u sredinama sa mešovitom nacionalnom strukturom stanovništva.

U tužilaštvu ne očekuju da će za godinu, dve, postići ravnopravnu nacionalnu zastupljenost, ali veruju da će u naredne četiri godine poboljšati situaciju u Novom Pazaru.

(Slobodna Evropa)

Comments   
Sjeničak
0 # Sjeničak 2018-02-23 20:45
Pa vi objavite tačan broj zaposlenih da vam političari ne zloupotrebljavaju i ubiraju poene.
Reply | Report to administrator
Pazarac
+2 # Pazarac 2018-02-23 22:35
Kad smo glup narod jako nam.je sve ovo ovako kako je, nije samo to u pitanju nego i sve ostalo
Reply | Report to administrator
Spaho Sjenicak
0 # Spaho Sjenicak 2018-02-24 15:14
U pravu si potpuno. Konacno jedan pravi artikal. Ovim problemom treba da se bavimo umesto da psujemo nekulturno mladica ove one. To je proslost naucimo lekciju I radimo na buducnosti. Objasnimo Srbima da nemamo nista protiv drzave, hocemo da radimo zivimo u miru I normalno, Ali da se preispita ucesce bosnjaka u svim drzavnim institucijama u sandzaku. A ne samo da se bavimo Bosnom I verskim potrebama. Prvo narod kao Bosnjaci da trazhimo svoje prava na ravnomerno zaposljenje pa posle da se bavimo oko vere islamske zajednice itd.
Reply | Report to administrator
pazarac sadik
+1 # pazarac sadik 2018-02-24 15:54
Da bi bio policajac moras prvo da se prijavis na obuku u Sremsku kamenicu , a ako se niko ne prijavi iz pazara tutina i sjenica onda je nemoguce da zaposleni budu Bosnjaci.
Reply | Report to administrator
Dodaj komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da li vam se sviđa ovaj članak?