Rožaje: Šumu seku i mrtvi

Na severu pobuna malih drvoprerađivača protiv "večitih" koncesionara. Gazde prijavljuju i umrle kao zaposlene. Reagovalo Specijalno tužilaštvo

cg sumu seku 620x0

DAVANjE koncesija za eksploataciju šuma koje su veliko bogatstvo siromašnih opština na severu Crne Gore počinju da se rapetljavaju u Specijalnom državnom tužilaštvu. Ovaj sud proverava krivičnu prijavu osam malih rožajskih drvoprerađivača koji godinama dobija koncesiju za seču šume, uz fiktivnu prijavu broja zaposlenih.

- Među njima ima i preminulih ljudi, ali i onih koji odavno ne žive u zemlji - navodi se u prijavi SDT. - Koncesionari po zaposlenom radniku dobijaju 350 kubika drvne mase. Osam firmi iz Rožaja godinama fiktivno prijavljuju zaposlene, kako bi na osnovu toga dobili veću kubnu masu i nezakonito dobijaju koncesiju. Neki prijavljuju i četiri puta više radnika nego što ih imaju.

U Beranama su nedavno predstavnici Novog udruženja drvoprerađivača iz Berana, konzorcijuma DOO "Berkom", zbog sličnih problema povukli radikalnije mere, pošto nisu dobili koncesije na konkursu za koji tvrde da je bio namešten. Oni su jednostavno ušli u dva šumska odeljenja za koja su konkurisali i oborili oko 200 kubika drveta.- Oborili smo samo doznačena stabla. Dakle, u suštini nismo uradili ništa nelegalno, ali smo odmah pozvani u policiju na razgovor. Samo smo hteli da pokažemo da se ne mirimo činjenicom da je nekom omogućeno da "obrće" milione, a mi smo bez sirovina, tako da ne možemo ni da pokrenemo mašine u dvadesetak malih pilana u kojima bi moglo da radi najmanje 250 ljudi - kažu članovi Udruženja drvoprerađivača, tvrdeći da preduzeće "Nikola" seče šumu desetak godina "i seći će je izgleda doživotno".

Istom privatnom preduzeću, kako navode u ovom udruženju, na sumnjivom tenderu odobreno je da poseče 15.000 kubika drvne mase, što u novcu iznosi oko milion evra.

KO JE ODGOVORAN

- ZATRAŽILI smo od Vrhovnog državnog tužilaštva da preispita kako su odgovorni u Upravi za šume doneli odluku o dodeli koncesija u delu gazdinske jedinice "Kaludarsko-dapsićke šume". Dovoljno je reći da mi nismo dobili koncesije, iako smo ponudili da državi platimo po 39 evra za svaki posečeni kubik drveta u državnoj šumi. Pripala je firmi DOO "Nikola" koji je ponudio za deset evra manju cenu - kažu članovi konzorcijuma "Berkom", koji objašnjavaju da u odnosu na posečenu masu drveta do sada, DOO "Nikola" bi moralo da ima makar 400 radnika. (Vecernje novosti)

Dodaj komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.