Oni su Srbi islamske vjere, djeci daju i muslimanska i pravoslavna imena

U gradu Fieru u Albaniji živi pet hiljada Srba, od kojih je nekoliko hiljada islamske vjere. Srbi muslimani – tako se izjašnjavaju.

srbi muslimani 696x469

Ovakvih primjera ima u više mjesta Albanije, posebno u Skadru, gdje je riječ uglavnom o porodicama porijeklom iz Podgorice i njene okoline. Ovi u Fieru su porijeklom iz Sandžaka, a doselili su se na albansku obalu 1924. godine.

          

Zahvaljujući zadivljujućoj hrabrosti i upornosti porodice Duljević, već petu godinu radi prva i jedina srpska osnovna škola u “zemlji orlova“.

Za ovu prosvetiteljsku misiju domaćin Ekrem Duljević darovao je svoju kuću. Preuredio je za potrebe škole u kojoj danas nekoliko stotina đaka uči srpsku azbuku. Uče o srpskoj historiji i tradiciji.

Nastavu za učenike od prvog do četvrtog razreda izvode učitelji koji dolaze iz Skadra i Tirane, a angažirano je i šest vozača koji dovoze đake iz susjednih mjesta.

“Otac moga oca ostavio nam je amanet da sačuvamo srpski jezik. Polovinom septembra 2010. godine, kada smo počeli, bio je to kurs srpskog jezika i trebalo je da ga držimo u vrijeme vikenda. Interesiranje je, međutim, bilo ogromno i sada imamo prvu osnovnu školu sa četiri, a naredne školske godine sa pet razreda, koju pohađa 213 učenika”, priča Ekrem Duljević, koji je i predsjednik “Jedinstva“, udruženja Srba u Albaniji.

Nisu baš svi u Ret Libofši, selu s oko 420 kuća, na periferiji Fiera, blagonaklono gledali na to što se u dvorištu Duljevića, pred ulaznim vratima škole, vihori srpska zastava.

Prema njegovim riječima, bilo je svakojakih pritisaka, od skidanja srpskih simbola, zastave i table škole, do prijetnji smrću njegovoj djeci.

Domaćini objašnjavaju da su se u ove krajeve doselili prije skoro sto godina iz okoline Novog Pazara, Sjenice i Tutina. U cijelom okrugu Fier ima čak 2.000 srpskih porodica.

“Mi idemo i u crkvu i u džamiju”, kaže starac Ismet Duljević, koji je poklonio livadu na kojoj će se graditi nova srpska škola.

“Muslimani smo po vjeri, ali moramo da poštujemo i vjeru svojih predaka. Otac mi je u amanet ostavio da čuvamo srpski jezik i sjećanje na Srbiju, odakle smo došli prije skoro 100 godina. Tako mi djeci dajemo i pravoslavna i muslimanska imena, pa se moji sinovi zovu: Ismet, Ljuban, Golub, Dževahir i Mirko”, kaže on.

Comments   
Ustipak
+21 # Ustipak 2018-04-20 19:37
Ovaj je nesto zesce prespojio. Ako dolauis iz Srbije, ne znaci da si srbin. Upoznao sam nekoliko takvih koji zive 30-40god u Austriji, oni pojma nemaju o istoriji, samo znaju da su iz Srbije i misle da su srbi.
Reply | Report to administrator
Живојин
-23 # Живојин 2018-04-21 00:58
А да, баш некако безвезе да су муслимани у Албанији Албанаци, а не као у Србији бушњаци, па је у Албанији и уштипак албански, а у Србији бушњачки!? :o
Reply | Report to administrator
New World
-8 # New World 2018-04-21 16:08
Pa valjda je to njihova stvar? Svako ima pravo da se onako izjasnjava kako se oseca, neće sad neki ustipak to da mu recetira...
Reply | Report to administrator
Kreten
+19 # Kreten 2018-04-20 21:05
A ja mislio da sam najveci kreten
Reply | Report to administrator
Sandzak forever
+9 # Sandzak forever 2018-04-20 22:27
Musliman znaci Pokoran Bogu, i onaj koji praktikuje jedinu ispravnu vjeru kod Allaha! Samo onaj koji praktikuje Islam znsci da je musliman. Jel tamo neki na primer Hamza ili Emir musliman, a psuje, ruzno se ponasa, ne klanja, drogira se, jrl to musliman! Prvo ces biti pitan za namaz, a jok kako ti je ime! Dzamija i crkva, sirk, vatra! Koji bre ovo muslimani hahaha
Reply | Report to administrator
Живојин
-21 # Живојин 2018-04-21 00:50
Тачно, "Musliman znaci Pokoran Bogu", а Божјом вољом и правдом неЈма више турскијех санџака, за forever, а "tamo neki na primer Hamza ili Emir musliman, a psuje, ruzno se ponasa, ne klanja, drogira se" не може бити муслиман, но само бушњак!? :-* :P
Reply | Report to administrator
Nur -Bec
+23 # Nur -Bec 2018-04-20 23:03
Evo jos jednog propagandnog teksta anonimnog autora.Sve same lazi! Takvih Pazaraca,Sjenicaka i Tutinaca ne postoji.To su pravoslavni Albanci iz okoline Skadra i sa tim Albankama se zadnjih godina naveliko zene srpske nezenje koje broje i po 50 ljeta.Razvili su pravi biznis od toga.
Reply | Report to administrator
Живојин
-22 # Живојин 2018-04-21 00:35
"To su pravoslavni Albanci iz okoline Skadra", Исмет и Екрем... "i sa tim Albankama se zadnjih godina naveliko zene srpske nezenje", Аидом и Хабибом?????
Е, јадна не била, да ти се пранена Радојка сад у гробу преврне кад би видела како врцкаш у минићу испред Курца по бечкијем штрасама као бушњакиња, а маХрама остала код комшије Радована!? :-* :P
Reply | Report to administrator
Realno
+28 # Realno 2018-04-20 23:11
Ne bih rekao da su ovi porijeklom iz Sandzaka, poruka koj zeli da se posalje ovim tekstom je propagandna nek svak razmisli zasto.
Reply | Report to administrator
Nur -Bec
+16 # Nur -Bec 2018-04-20 23:25
Quoting Realno:
Ne bih rekao da su ovi porijeklom iz Sandzaka, poruka koj zeli da se posalje ovim tekstom je propagandna nek svak razmisli zasto.

Na djelu je nevidjena srbizacija i asimilacija i na ovako nesto ne treba nasjedati.Ova nasa tri jahaca sandzacke apokalipse uvelike pomazu Srbima u tome sto je veoma zalosno.
Reply | Report to administrator
Realno
+7 # Realno 2018-04-21 17:58
Tako je
Reply | Report to administrator
Живојин
-16 # Живојин 2018-04-21 00:44
Па, реално, ни ја "Ne bih rekao da su ovi porijeklom iz Sandzaka", него из српскога Раса у коме су Турци формирали један од окупационих санџака, а poruka koj zeli da se posalje ovim "реалним" коментаром "je propagandna nek svak razmisli zasto"!? :eek: :P
Reply | Report to administrator
Realno
+7 # Realno 2018-04-21 17:53
Ti sikter sa ovog portaka
Reply | Report to administrator
Olivera
-11 # Olivera 2018-04-21 18:30
Misliš portala. A zasto bi sikterisao? Pa on je zvezda SL, koga ovde neki i kopiraju, ali moram priznati bezuspešno. Zato Živojine, ne obaziri se na komentari ovih nerealnih i nemoćnih da ti pariraju nekom pametnom rečju .
Reply | Report to administrator
Brada
+6 # Brada 2018-04-21 00:00
A ne kritikujem ja za dzabe hodze,mozda neko misli da ih mrzim.Ne,nedao Dragi Bog da ih mrzim,ali od srbizacije potkupljrnih hodza funkcijama i akreditacijama nam ovo i pocinje.
Bosnjaci, Sandzaklije,cuvaj te se ovih i ovakvih tekstova koji imaju samo jedan cilj,a to je da polako "omeksavaju" nas odnos prema veri. Dobro otvorite sve cetvore oci i pogledajte kako se apostrofira poreklo ovih ljudi,a to je Tutin,N,Pazar i Sjenica.
Ovaj tekst te pojavljuje samo dan posle one hujdurme srpskih hodza u skupstini Srbije.
Istovremeno se sveti Zukimije pojavljuje sa Seseljom,na svim tv-programima i soli narodu pamet o Ilirima.
Kako god me shvatite,ali vam kazem da ce nam ova garnitura hodza doci glave.
Reply | Report to administrator
Живојин
-16 # Живојин 2018-04-21 00:52
... да не буде бушњачка и служи само за ношење браде!? :P
Reply | Report to administrator
Nur -Bec
+16 # Nur -Bec 2018-04-21 00:11
Obratite paznju koja je tri grada autor uzeo za primjer.N.P,Sjenicu i Tutin gdje su Bosnjaci u apsolutnoj vecini i koji predstavljaju bastione nase vjere,kulture i tradicije.Eh Srbende,bas ste providni.
Reply | Report to administrator
Живојин
-16 # Живојин 2018-04-21 00:39
"... za primjer.N.P,Sjenicu i Tutin"... постојбину Немањића и твоје чукунбабе Рашке!? :-*
Reply | Report to administrator
Brada
+9 # Brada 2018-04-21 13:29
Zivojinko,pa tu li si.Bas sam se bio zabrinuo gde si.
Navraca li ona Sljem Hasbov tu kod tebe?
Cuvaj zensku celjad od Saljema hoce vala da ubode pa ne pitaj.
Onu Jelicu, tu tamo sto je na tom cosku do tebe rasturi.
Reply | Report to administrator
Живојин
-5 # Живојин 2018-04-22 21:12
Аууууууууу, брука, Јопет од те брадурине, намочене бихорском шљивком, ниси добро видео, па Јопет уместо тракторског напумпао резервни точак турског бицикла!? 8) :P
Reply | Report to administrator
Casovi istorije
+10 # Casovi istorije 2018-04-21 20:43
Zivojine ti nisi redovno isao na casove istorije tvoja cukunbaba je sa Karpata.
Reply | Report to administrator
Живојин
-2 # Живојин 2018-04-22 21:09
Шта фали и ако јесте, моја је без обзира одакле је и ја се ње не одричем као ти и Аида ваших Рашке и Радојке, док вам Casovi istorije постају уре хистерије!? :-*
Reply | Report to administrator
Aga
-7 # Aga 2018-04-21 11:29
Nista novo sa jedne strane vucu srpski nacionalisti sa druge siptarski nacionalisti sa ismetom azizijem
Reply | Report to administrator
Brada
+13 # Brada 2018-04-21 13:43
Potpuno netacna interpretacija i navodi da su to bili Muslimani iz Sjenice,N.Pazara ili Tutina,a posebno da su pre dolaska u ove krajeve dosli kao Muslimani.
Za vreme 1-og svetskog rata,nastala je ta cuvena bezanija "erojske srpske vojske" preko Albanije za Grcku. Prilikom te bezanije ,po obicaju,sa tom t.z. vojskom bezalo je mnogo civila koji su bili pod propagandom da ce Austrijska vojska udariti
na civile.To vam je isti slucaj kao za vreme Oluje ili napustanje srba iz Sarajeva.
Posto je vecina tog zivlja bila nemocna za tako daleki put,oni su se zaustavili u Albaniji .A posto je tadasnja Albanija jos bila pod jakim uticajem Islama,ti Srbi koji su u bezaniji dosli tu,prihvatili su da budu Muslimani samo da bi tako mogli boraviti na to podrucje i da bi ih Albanci na taj nacin primili sa najvecim gostoprimstvom. Tako da ti Srbi u Albaniji su pravi Srbi koji su za koricu hleba i malo kozjeg mleka prihvatali sve.
Reply | Report to administrator
Olivera
-6 # Olivera 2018-04-22 09:50
Kao i pre vise vekova, zarad raznih interesa. I zato danas imamo Srbe pravoslavce, katolike i muslimane. I umesto da normalno zive na ovim nasim balkanskim prostorima, oni se svadjaju. Kao da ih proslost nije naucila pameti. A u toj svadji uvek dodje sa strane neko treci da dolije ulje na vatru i eto nam belaja. A rezultat svakog belaja su mrtvi, raseljeni, unistena imovina i vracena buducnost nekoliko decenija unazad. Zato hajde da budemo jedni prema drugima bar malo tolerantniji, da se razumemo jer istim jezikom govorimo ma kako taj jezik zvali. Da razumemo jedni druge i ne cinimo ni svesno ni nesvesno nesto sto bi one druge vredjalo ili smetalo. Inace, raselicemo se svi sa ovih prostora, pa cemo se, gle ironije, vise postivati i cak i voleti tamo daleko, kao gastarbajteri i iseljenici.
Reply | Report to administrator
Vuk
-1 # Vuk 2018-04-23 09:28
Ovo bar nije tesko proveriti. Pre 3-4 godine, Branko Stankovic-Kvadratura Kruga, je napravio emisiju o ovim ljudima. Mozete lako pronaci snimke na Youtube. Samo ako hocete.
Reply | Report to administrator
Dodaj komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.