Ljajić - Aćif efendija je bio saradnik okupatora

Rasim Ljajić smatra da spomenik Aćif-efendiji u Novom Pazaru nije trebalo ni da bude postavljen.

184529 0401 zorana jevtic ls

- Ima ljudi koji misle da je on bio oslobodilac, spasilac, ali je istina da je on bio saradnik okupatora - kaže Ljajić. - I moraju se istim aršinima meriti i Aćif-efendija i svi saradnici okupatora i svi kvislinzi, i četnici i ustaše... Stvar je tu prosta, i to nije samo pitanje zakona, već pre svega pitanje svesti, interpretacije istorije na način na kakav ona jeste.

Naravno, kaže naš sagovornik, svaka stvar može da se politizuje, ali to ne vodi nikuda. Činjenice su tu neumitne.

Ljajić objašnjava da je protiv svake rehabilitacije saradnika okupatora.

- Aćif-efendija je to bio, koji je dobio Hitlerov orden - podseća naš sagovornik.

Zvanična evidencija spomenika, spomen-ploča i svih drugih obeležja podignutih teroristima, primera radi, na jugu Srbije i ne postoji. Jedan od najvećih započet je još u novembru 2012. godine i prema idejnom projektu trebalo je da obuhvati 3.000 kvadratnih metara. Posvećen je osmorici pripadnika OVPBM, koji su poginuli u sukobu sa snagama bezbednosti Srbije u maju 2001. godine. Posle kamena temeljca stalo se sa radovima koje je trebalo da finansiraju meštani, a vrednost je procenjena na oko 100.000 evra.

Takođe na ulazu u Veliki Trnovac već odavno stoji spomenik komandantu OVPBM tzv. komandantu Lešiju, dok je pored vojnog objekta Vojske Srbije "Gurigat", između Preševa i Bujanovca takođe spomenik istom zločincu na mestu gde je poginuo.

ZAKONI SE MORAJU POŠTOVATI

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, kaže da u ovom trenutku ne može da komentariše propis dok se ne upozna sa svim detaljima:

- Zakoni se donose da bi se odredbe istog poštovale, a verujem da je on u interesu građana Srbije i da uvažava realnost na terenu.

Comments   
Istina
+32 # Istina 2018-07-07 09:37
A da nisu glasao Za zakon da da se cetnici izjednace sa partizanima i tako omoguce cetnicke penzije pa da Ti covek Jos i poveruje na nekoj politickoj doslednosti.Acif je branio muslimane o d jednog mnogo goreg i krvavijeg neprijatelja po muslimane nego fasisti a To su bili Sami cetnici.Saradjivao je u onoj meri da bi sacuvao svoj narod od istrebljena a poznat je i napad na Pazar sa kamama i ekserima dvadeseticama Za pojas Koji su organizivali preci onih Koji su danas na vlast i Koji sa domacim kvislinzima Zele TU plocu da sruse.
Reply | Report to administrator
Pravda za Acif ef
+23 # Pravda za Acif ef 2018-07-07 09:54
To je jedno gov*o kakvo ne postoji na ovim prostorima.. licemjer pokvareni
Reply | Report to administrator
jedi govna on je pob
+3 # jedi govna on je pob 2018-07-08 00:32
ACIF EFENDIJA OTISAO U PEC POZVAO ALBANCE SA IMENOM - MULJE - I TI ALBANCI SA IMENOM MULJE JE JEBAO CETNIKDE CETNICI KOJI SU NABIJALI ZENE NA KOLAC MUSKARCE EKSER U GUDI I UKOVALI IH PO DRVETU I TD., KADA SO DOSLI KOSOVSKI ALBANCI I POBILI CETNICKA GOVNA OSLOBODILI PAZAR, KO GA JE IZDAO PARTIZANIMA TAKA GOVNA KAO STO JE RASIM LJAJIC NJEMU TREBA ZENU KOJA JE NEKADA NOSILA MINIC GACICE BELE SMO JOJ GLEDALI PITAM SE KOLIKO PAZARACA JE NJEGOVU ZENU
Reply | Report to administrator
RASIME RASIME GOVNO
+4 # RASIME RASIME GOVNO 2018-07-08 00:42
OVAKI KAO TI SU IZDALI AQIF EFENDIJU ON JE SPASAO MUSLIMANE U PAZAR MUHAGJERI IZ KOSOVA O OSTALI ALBANCIMA HVALA DUZNI SMO HIM A NAJVISE AQIF EFENDIJI TAJ SPOMENIK TREBA DA SE POSTAVI U CENRU GRADA ACIFU DZENET OD ZAHVALNIH MUSLIMANA
Reply | Report to administrator
Sandzacki Srbin
-17 # Sandzacki Srbin 2018-07-07 11:08
Acif efendija je bio saradnik okupatora. Isto su i cetnici od 1942 pa do kraja saradjivali sa okupatorom. ne znam sta tu nije jasno.Sve ostalo je druga tema.
Reply | Report to administrator
Bosnjak
-15 # Bosnjak 2018-07-07 12:22
Acif,Hitler,Musolini,to su nasi junaci!
Reply | Report to administrator
NP
+9 # NP 2018-07-07 18:31
Zaboravio si svog cica Drazu
Reply | Report to administrator
Bosnjak
-11 # Bosnjak 2018-07-07 19:07
Drazu odlikovali Amerikanci a fasistu fasisti.
Reply | Report to administrator
Boze Podiluj
-3 # Boze Podiluj 2018-07-09 14:38
postovanje za naseg pravoslavnog brata Rasima Ljajica,uvek nam je branio interese,zato se nadam da ce mi opet doci na slavu kao prosle godine
Reply | Report to administrator
Ustipak
+19 # Ustipak 2018-07-07 10:01
Zna prasim istinu, ali mora to da kaze da mu se ne naljute srbi.
Reply | Report to administrator
s.b.
+25 # s.b. 2018-07-07 10:08
Seme ti se utrlo!
Da nije bilo Acif ef. ti sad ne bi sedeo u BG fotelji.
Sto lazes?
Acif je rodjen u NP (roditelji su mu bili Albanci), uzeo je prezime po dedu - Hadziahmetovic, isao je u skolu u NP, zavrsio gimnaziju u NP, bio politicar i funkcioner iz NP u tadasnjoj Kraljevini Jugoslavije, bio gradonacelnik Novog Pazara ... jednom recju - ugledna licnost iz Novog Pazara.
Tri puta je pokusan atentat na Acifa od ovakvih kao sto je Rasim.
On je taj koji je organizovao odbranu Novog Pazara inace ovde ne bi bilo muslimana, bili bi poklani od cetnicke kame kao nedavno u Srebrenici ili tada u svim mestima Sandzaka gde nije bio Acif ef.
Cak i u tom ratnom vihoru on je pokupio ugledne Srbe i zatvorio ih u zgradu nekadasnjeg starog suda da bi ih sacuvao od osvete!
Sto makar to ne izneses vlahu vlaski!?
Ako budemo slusali izdajnike i mi zaboravimo nase heroje istorija ce nam se ponoviti!
Reply | Report to administrator
Olivera
-3 # Olivera 2018-07-07 11:07
Kako mozes da kunes? Sta su ti kriva Rasimova deca, kad mu seme pominjes? Zaista u meni izazivas kontradiktorna osecanja. Nekad ti se divim na studioznosti, a nekad bi te mlatnula po ustima da ne izgovaras kletve i ruzne reci. Kletve tebi ne prilice, ma koliko bio iznerviran necim. A u ovom slucaju i nisi mogao biti iznerviran, jer je Rasim kazao istinu. Fasisti nisu odlikovali svakog tek tako. Nisu odlikovali ni Tita, ni Cercila, ni Staljina, ni De Gola, sto je razumljivo jer su im bili neprijatelji. Ali su odlikovali Acifa i za to je postojao razlog. Zato SB daj se kontrolirati, jer ove reci mogu da se vrate onome koji ih pise i izgovara. A ja necu da se to desi tebi, jer smatram, kad se sve sabere i oduzme, da bi to bilo steta. Ti si ipak daleko od nekih imbecila ovde sto svasta baljezgaju.
Reply | Report to administrator
s.b.
+16 # s.b. 2018-07-07 13:17
Vala pocrveneh :(
A sto je najgore - od tebe i tvojih kritika.
"Seme mu se utrlo" je bilo vise pezorativno nego li stvarna kletva jer to nije u duhu islama.
Za ovo ostalo oko istorije sam potpuno u pravu! Nemci su bili okupatori ali sa vojnicke strane mnogo civilizovaniji i casniji od cetnika! Ubijali su i jedni i drugi ali Nemci nisu silovali, klali, mucili ... svoje zrtve. Sa te pozicije je bila i taktika Acif ef. Morao je izabrati manje zlo za saveznika i praviti dilove sa Nemcima (o nenapadanju) da bi se spasao od krvozednih cetnika.
Reply | Report to administrator
cetnicka gamad
+1 # cetnicka gamad 2018-07-07 13:51
rade konstantno na cetnickoj ideologiji, ( potcijeniti , ucijeniti i omalovazavati Bosnjake ) , u saradnji za izdajnickom sda & sdp gamadi koja radi za platu , krade , ucenjuje i unistava sve sto je Bosnjacko u Sandzaku .
Njihova izdaja je izvor bistre vode gdje se mi Bosnjaci odmorimo i nastavimo dalje do pobjede , kada vrijeme dodje izdajnici ( sda & sdp ), ce dobiti sto su zasluzilji , mi ne hitamo . Mi radimo , pravimo pare i reagovat cemo u pravom trenutku.
Reply | Report to administrator
Sandzacki Srbin
-5 # Sandzacki Srbin 2018-07-07 11:11
Jeste, do rata je bio ugledna licnost. Pa sta?

I Draza Mihajlovic je do rata bio ugledni oficir Kraljevine Jugoslavije, zavrsio strane skole. Pa sta?
Reply | Report to administrator
acif heroj
+14 # acif heroj 2018-07-07 10:09
Ti si saradnik okupatora, Acif efendija bas je spasio od cetnika Pazar bi bio jos jedna srebrenica
Reply | Report to administrator
Sandzacki Srbin
-5 # Sandzacki Srbin 2018-07-07 11:15
i Jevreje predao Svabama, pa sad u Pazaru ostalo samo njihovo zapusteno groblje
Reply | Report to administrator
Bosnjak
-7 # Bosnjak 2018-07-07 12:25
Sta ima veze,Jevreji nisu prezivjeli tri miliona genocida kao Bosnjaci a uz to su bili anti-nacisti za razliku od nas.
Reply | Report to administrator
Olivera
-4 # Olivera 2018-07-07 10:58
Ako je Rasim jasno, glasno i nedvosmisleno rekao da je Acif efendija bio saradnik okupatora, onda je to aksioma moje Sandzaklije. Zato ne padajte u vatru bez potrebe i gledajte da prebolite skidanje te ploce koja vam uopste nije na cast. Moramo gledati u sadasnjost i buducnost, da nam se vise ne ponove ni Acifi, ni handzari, ni cetnici, ni balisti, ni fasisti, vec da gledamo kako da uhvatimo korak sa naprednim drustvima kojima tezimo.
Reply | Report to administrator
Bosnjak
-13 # Bosnjak 2018-07-07 12:29
Acif je dobio odlikovanje od Hitlera i time se ponose Bosnjaci.
Reply | Report to administrator
Samir
+3 # Samir 2018-07-07 13:03
Rasim u prijevodu kaze Da Aqif nije bio klasican kolaborant okupatora, vec partner iz nuzde i opstanka. Licno i hrabro se na svoju inicijativu predao narodnim vlastima u iscekivanju pravde...koju su mu cetnici namjenili. Za Aqifa i Shabana biste pred memorijalnim centrum u gradskom parku na osjedlanim konjima u prirodnim dimenzijama.
Reply | Report to administrator
Olivera
+2 # Olivera 2018-07-08 08:19
Rasimu ne treba prevodilac iz inostranstva, kad njegov maternji i srpski je skoro pa jedan te isti jezik. A memorijalni centar je ipak namenjen mnogo zasluznijima od ova dva fasisticka pajtasa. Jednoga dana bi se mogao nazvati i po ministru Ljajicu, zar ne?
Reply | Report to administrator
Samir
-4 # Samir 2018-07-08 14:27
Sekretarice...memorijalni centar zaaluzuju oni koji su stitili stanovnistvo od cetnickih nasrtaja. Oinavljam Aqif i Shaban nisu bili klasicni kolaboranti i kvislnzi vec autenticni predstavnici naroda nad kojim su cetnici u vise navrata vrsili genocide. A Rasim ce uskoro predstavit kantonalni projekat
Reply | Report to administrator
A OVO ZABORAVLJATE
-3 # A OVO ZABORAVLJATE 2018-07-07 13:44
Беч, 24. марта 1941. г.
Његовој Екселенцији
Господину Јоахиму фон Рибентропу,
Министру иностраних послова Рајха.

Ваша Екселенцијо,
Приликом данашњег приступања Југославији Пакту трију сила, Ви сте изволели упутити ми ноту ове садржине:

„У име и по налогу Немачке Владе имам част саопштити Вашој Екселенцији следеће: Поводом приступања Југославији Пакту трију сила које је данас учињено, Немачка Влада потврђује своју одлуку да ће увек поштовати суверенитет и територијални интегритет Југославије.“
У име и по налогу Краљевске Југословенске Владе част ми је потврдити пријем ове изјаве коју је Краљевска Влада узела на знање.

Изволите примити, Господине Министре, уверење о моме дубоком поштовању.

Драгиша Ј. Цветковић, с. р.
Reply | Report to administrator
A OVO ZABORAVLJATE
+14 # A OVO ZABORAVLJATE 2018-07-07 13:51
oni bi da pristupe paktu da sacuvaju dupe a kad su se stvari okrenule onda bi da pristupe partizanima a one druge da osude da su saradjivali sa okupatorom pa ko je potpisaoPAKT jel trebao gradonacelnik da se suprotstavi HITLERU I DA VAM DOPUSTI DA POBIJETE NJEGOV NAROD LICEMJERI LJIGAVI DZABA VAM JE SVE NAROD PAMTI ISTINU PROPALI SU I FASISTI I KOMUNISTI I CETNICI I SKORO DA NEMA RAZLIKE IZMEDJU NJIH SVI SU BILI ZLIKOVCI NA SVOJ NACIN ZLIKOVCI SU ONI KOJ IDU U TUDJA MJESTA I UBIJAJU NEDUZNE LJUDE A HEROJI SU ONI KOJ BRANE SVOJ PRAG PORODICU CAST I IMOVINU
Reply | Report to administrator
tifusari
+2 # tifusari 2018-07-07 14:14
gnjide i vaske ih pojelje i glume pobednike u II svetskom ratu ,
Reply | Report to administrator
acif heroj
+10 # acif heroj 2018-07-07 13:58
Acif efendija je nas heroj i to niko nemoze promjeniti, spasio nas od cetnika, nije mogao protiv njemaca i protiv cetnika, sto nas briga za nemce i naciste prezivjeli smo
Reply | Report to administrator
New World
+8 # New World 2018-07-07 14:18
I to je jedima cinjenica koja je nama vazna, cinjenica da je u nekim slucajevima i kolaborirao sa nemcima je samo dokaz da je bio slobodan covek i odabrao manje zlo. Da njega i jegocog slobodnog duha nije bilo, u sandzaku damas nebi imalo muslimana. Totalno jednostavna stvar!

Antifasista sam, naravno da osudjujem bilo kakve saradnje sa fašistima, ali sandzaku je u tom slucaju pretila puno veca opasnost od domaćih nego od stranih fašista. E kad se srbina odrekne svojih fašista, umesto da ih rehabilitira i poslesmrtno uzvišava, tada će mo, i to samo MOZDA i mi biti spremni da se odreknemo naših.

Inace nam jos uvek stoji opcija pripajanja kosovu... pa nek vidi ova četnička banda šta je za njih bolje...
Reply | Report to administrator
Fz
+7 # Fz 2018-07-07 14:17
Nemci nisu klali Muslimane za razliku od srbocetnika koji i danas imaju tu zelju.
Reply | Report to administrator
Bosnjak
-5 # Bosnjak 2018-07-07 19:10
Trazi onda i za Hitlera ulicu.
Reply | Report to administrator
Hamid
+9 # Hamid 2018-07-07 15:27
Prica covjek koji je albanac porijeklom,ljajici su u peći i rozajama albanci,a pljujes po sebi rasime znam da ti je dedo nosio culaf i calmu,kad se bude na ravnoj gori srusio drazin spomenik neka se srusi acif efendiji!.Isti ti kad sj bio u SDA 1990 rehabilitovo si acif efendiju a sad sam sebe pljujes doduse ti obraza nemas ti i muamer ste spremni na sve
Reply | Report to administrator
Maki98-NP
+5 # Maki98-NP 2018-07-07 17:41
Sta se cudis Praline.Pa i ti si.
Reply | Report to administrator
Maki98-NP
+7 # Maki98-NP 2018-07-07 17:41
Prasime
Reply | Report to administrator
Sandžak je vječan
+9 # Sandžak je vječan 2018-07-07 18:05
Većina koja pljuje Rasima opet će glasati za njega.Čudan smo mi narod!
Reply | Report to administrator
eka
+4 # eka 2018-07-07 19:30
rastko je zasluzio jednu spomen plocu od cistog
brasna.
Reply | Report to administrator
Murat Hodzic
+8 # Murat Hodzic 2018-07-07 19:31
Rasime ti si prodata dusa. Historija Sandzaka je drugacija nego sto ti nalogodavci diktiraju da nastupas. Ti koji nisi nenaucen o nasoj golgoti. Ali ti koji si danas protagonista i izvrsilas politike prema Sandzaku. Nazalost ti ne predstavljas Sandzak u Beogradu, vec obrnuto Beograd u Sandzaku.
A sto se tice Acifa Efendije, historujske cinjenice govore. Rahmet him dusi. On i Saban Poluza su odbranili Sandzak od cetnicke kame. Ko si ti da to negiras. Dolje prilozeno su takodje historijske cinjenice. Njega su pogubili ist ti cetnici koji su presli u partzane. I osvetili mu se sto je odbranio Sandzak. Subhan"Allah, Da te moze cuti tvoj rahmetli dedo, sigurno bi te se odrekao. Sigurno se borio da "nas" sacuva od pokolja, a ti to negiras. Prestani nas predstavljati, svakako ce Historija dati svoj sudi i o tebi .
Reply | Report to administrator
Istine radi
+5 # Istine radi 2018-07-07 19:35
Acif efendija je dobio odlikovanje u Prvom svjetskom ratu kao turski oficir a od fasisticke nemacke nikada nije dobio ninikakav orden.
Reply | Report to administrator
Hitler
-3 # Hitler 2018-07-07 21:13
Kako nije kad sam mu licno urucio.Eh kakav mi je to saradnik bio :lol:
Reply | Report to administrator
AMAR
-2 # AMAR 2018-07-08 07:30
Takoje Ljaicu objasni dobro ovim Srpskim Muslimanima iz Srbije :D
Reply | Report to administrator
potocar
+3 # potocar 2018-07-08 10:31
kako se covek ulizuje Beugradu u supak!!licemerstvo sugavo!
niko ne pominje da su cetnici masakrirali i kominjare steljali!pa sta i da je saradjivao sa nemcima onu su bili zlatni za ono sto vlah uradi!
sa nemcma nije saradjivao samo ko nije mogao!!!
ovaj supak ljajic da nam prica ko je okkupator vidi licemerstva pravi je supendara!! SRBIJA je GENOCIDNA!!!
Reply | Report to administrator
Sjeničak
-2 # Sjeničak 2018-07-08 14:32
Čitam komentare i čudim se kako smo tako zaboravni.Do juče je Suljo pričao,i žešće,čak od Rasima,podržao himnu,grb,dao četnicima penzije... a Zuke to danas radi samo malo perfidnije od Sulja.U pravu su oni koji kažu da treba gledati u budućnost.A gde vodi nacionalizam,imamo sliku naše države.Samo je Rasim trebao dodati da treba sve spomenike maći i čičb dražine od Ivanjice do Ravne gore.E posle da poštujemo zakone.
Reply | Report to administrator
musa
-1 # musa 2018-07-08 17:55
rasim" efendija" je saradnik,znate vec koga :P
Reply | Report to administrator
Gradjanin
+1 # Gradjanin 2018-07-08 19:21
Ne razumem urednike iz portala sto ovo sirenje mrznje dopusta,morate ovo cenzurisat jer ne vodi nicemu,dopustili ste ovim neljudima da ovako sire mrznju sakriveni iza ovog portala,brukate se
Reply | Report to administrator
Rasim PAŠĆE ČETNIK
-1 # Rasim PAŠĆE ČETNIK 2018-07-08 19:45
Ti i tvoj Rahmetli brat Kero zajedno sa cetnicima ubiste Muslimanski narod bez puške i noza. On sa drogom a ti sa politikom i drogom
Reply | Report to administrator
Ko ga izabra da pn p
-1 # Ko ga izabra da pn p 2018-07-10 00:41
KO JE IZABRAO RASIMA DA BUDE PRESTAVNIK U BEOGRADU ZA SANDZAK JA NE VERUJEM DA ON PRIPADA NEKOJ STRANKI AKO KO ZNA NEKA MI KAZE KOJOJ STRANKI PRIPADA TO PASCE RASIMOVU ZENU JE POLA PZARA TRSLO ZGODNA MU JE BILA I LAKA ROBA NAJVISE MU JE JEDAN KOSOVAR TRLJO MOLIM VAS KO GA IZABRO DA ODE ON U BEOGRAS
Reply | Report to administrator
Dodaj komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da li vam se sviđa ovaj članak?