BiH - Optužnica protiv Pazarca i Tutinca za organizovani kriminal, pranje novca i poreske utaje

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet fizičkih i dva pravna lica koji se terete da su počinili krivična dela iz oblasti organizovanog kriminala, pranja novca i poreske utaje u iznosu od oko 350.000 KM.

policija bih 1

Optužnice se odnose na nezakonitosti prilikom uvoza tekstilne robe iz Turske, te utaje PDV za koje je oštećen budžet i svi građani BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta protiv Ekrema Gonjanin iz Novog Pazara, Nevzeta Berović, iz Skoplja, Anta Ibralića, Hazema Pavitanovića, Sulejmana Brkovića, Asima Alagić iz Tuzle, Azema Kurtanovića iz Tutina, Armina Poplate iz Doboja, Dževata Berovića iz Batinaca, koji je optužen odvojenom optužnicom, te privrednog društva "Alper Trade" Dubrave, Brčko distrikt i špediterske firme "Arbelšped" Sarajevo.

          

Optuženi se terete da su kao organizovana grupa počinilaca, tokom uvoza tekstilne robe iz Turske, u periodu od 2015. do 2017. godine, počinili niz nezakonitosti vezanih za pravljenje fiktivne dokumentacije radi izbegavanja obračuna i plaćanja PDV, te korištenjem fiktivne dokumentacije neosnovano i nezakonito ostvarivali povrat PDV od UIO BiH.

U optužnici se dodaje da je nakon toga direktor preduzeća "Alper Trade" tako stečeni novac ubacivao u redovne finansijske transakcije, te na taj način počinio krivično delo pranja novca, ostvariviši nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 348.902 KM, za koliko je oštećen budžet te time i svi građani BiH.

Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu formiralo zajednički istražni tim, sastavljen od svojih zaposlenih, pripadnika Sipe, Granične policije i UIO BiH, te sprovelo opsežnu višemesečnu istragu u akcijama operativnog naziva "Trak" i "Bonus", u okviru kojih su u maju ove godine, izvršena hapšenja i pretresi na više lokacija u više gradova u severnom delu BiH i Sarajevu, tokom koje je zaplenjen i kamion robe.

Za trojicu osumnjičenih koji se nalaze u pritvoru, tužilaštvo će tražiti produženje mere pritvora, a za ostale osumnjičene odgovarajuće mere zabrane, kako ne bi mogli ometati postupak.

Optuženi se terete za krivična dela organizovanog kriminala, poreske utaje i utaje ili prevare, te pranja novca.

Tokom postupka, Tužilaštvo BiH će tražiti povrat nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 350.000 KM.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama za sprovođenje zakona, radi na više predmeta koji se odnose na krivična dela poreskih utaja i finansijskog kriminala, a navedeni predmet pokazatelj je efikasnog rada zajedničkih istražnih timova. (Srna)

Add comment
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Vijesti sa najviše komentara