Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Priča o Sejfudinu iz Tutina i njegovoj supruzi Gorani (Video)

Ovo je priča o Sefedinu Ragipoviću, policajcu koji se pre 20 godina zaljubio u srpkinju Goricu, koja je već 20 godina prikovana za krevet. On brine o njoj I njihovoj ćerki, a na sve to ne zna da li će svakoga dana ostati bez krova nad glavom.

em

Rođen je u Tutinu, odrastao u mešovitoj sredini, u školi se družio i sa decom različitih veroispovesti i nikada nije delio ljude po tome kom narodu ili kojoj veri pripadaju. Upisao je školu unutrašnjih poslova u Kamenici, gde je delio sobu i život sa kolegama budućim policajcima iz svih krajeva Srbije. Po završetku škole dobija službu u Kraljevu, gde je proveo ceo svoj radni vek.

          

U Kraljevu je pronašao i ljubav svog života, suprugu Goricu. Ljubav na prvi pogled, između Muslimana i Srpkinje, početkom 90-tih kada rat rastavlja i ljude i razum i narode i brakove. Uprkos protivljenju obe porodice, Sefedin i Gorica odlučuju da zasnuju porodicu. Rađa im se ćerka Adela. Ali, umesto da grade svoju sreću i porodicu, svi stresovi koje je Gorica preživela da bi sačuvala svoju ljubav ostavljaju traga na njeno zdravlje.

Pre ćerkinog prvog rođendana Gorica se razboljeva i lekari im ubrzo saopštavaju nimalo ohrabrujuće vesti – multipla skleroza, koja veoma brzo napreduje. Sefedin se pored svog posla i brige o detetu odlučio da brine i o bolesnoj supruzi. I tako već 20 godina, iz dana u dan. Jer oni su se jedno drugom obećali – i u dobru i u zlu. Bio je Sefedin i u policijskom kordonu nasuprot građanima tokom demonstracija 96/97, ali, kaže, nikada nije učinio ništa protiv svoje savesti i časti. Na svoj narod nikad nije digao pendrek. Onda su došle godine sukoba na Kosovu i Metohiji i opet je Sefedin išao, iako je doživljavao osudu svojih Tutinaca.

I danas živi sa svojom suprugom. Brak satkan od požrtvovanja i bezuslovne ljubavi nije poljuljan ni u trenucima kada je PU Kraljevo stan iz fonda solidarnosti koji je dodeljen policajcu Sefedinu pre 13 godina, objavila na konkursu. Ragipovići kao aleternativu imaju ulicu.

“Smatram da sam negde svojim trudom, radom, I nekom vrstom požrtvovanosti za ovu državu zaslužio toliko da me udostoje time da imam krov nad glavom I pored suprugine bolesti”.

Velika je stvar za Sefedina bila uniforma policajca u Tutinu. To je kaže, bilo u rangu predsednika opštine, jer se u to vreme uniforma izuzetno poštovala. “Prošla su vremena kada je velika čast bila da roditeljima deca nose uniformu makar na godinu dana u vojsci, a kamoli da vam dete ceo život provede u uniformi, dostojanstveno I s ponosom”, seća se Sefedin sa setom.

 Sefedin je radio i živeo u Kraljevu, gde je iznajmljivao stan sa kolegom. A onda je jednoga dana u jednoj prodavnici sreo ljubav svog života, Goricu. „Delovala mi je nekako plaho, a lepa nežna...izgleda da je to bila ljubav na prvi pogled“.

Nastavio je da svraća u malu prodavnicu... Sve dok Gorica nije pristala da izađu. I tako je počela ljubav koja traje već dvadeset dve godine. Ljubav kojoj ni sve nedaće, bolesti, stresovi i nepravde ne mogu ništa. Ljubav koja je toliko puta bila na iskušenju, koju su pokušali da ponište svi koji veruju da je nacija važnija od srca, a da je vera ono što treba da nam kaže koga smemo, a koga ne smemo da volimo.

Sve su to Gorica i Sefedin preturili preko svojih leđa, a kruna njihove bezvremenske i bezuslovne ljubavi je ćerka Adela. I godinama unazad Gorica ne može bez Sefedina, ali ni Sefedin bez Gorice. Jer, njih dvoje su se odavno jedno drugom zakleli – u dobru i u zlu. A u njihovoj spavaćoj sobi podjednako važno mesto imaju i ikona i brojanica. 

Prvi put su Gorica i Sefedin osetili na svojoj koži šta znači kada okolina, u najmanju ruku ne odobrava njihovu vezu, kada je poslodavac počeo da vrši pritisak na nju da da otkaz jer se njemu i njegovoj supruzi nije sviđalo što se Gorica zabavlja sa muslimanom, bez obzira što su znali da je on policajac. Na kraju bila je primorana da da otkaz, mada je on u ugovoru o prestanku radnog odnosa naveo da je on otpustio zbog neispunjavanja radnih obaveza.

Bile su to ratne godine, kada su se svima prebrojavala krva zrnca do petog kolena. Obe porodice protivile su se njihovoj vezi i braku, naročito njeni koji su vršili veliki pritisak na nju da se ne uda za Sefedina. Zapravo su i jednoj i drugoj porodici ljudi sa strane punili glavu, oni kojih se njihova veza i kasnije brak uopšte nisu ticali.

Gorica I Sefedin su međutim bili odlučni da ne odustanu. Venčali su se 1995., živeli su privatno.

1996. Gorica prilikom samog porođaja doživljava još jedan veliki stres. Načelnica ginekologije u KV, kada je neposredno po završetku porođaja videla njen karton, na kome je pisalo da je nosilac osiguranja suprug Sefedin, počinje da viče na nju „šta ti je trebalo da se udaš za muslimana, šta će ti to, kako misliš da živiš ovde...“

Deset meseci kasnije Gorica počinje da oseća prve tegobe, pada joj desno stopalo, počinje da otiče, odlaze kod lekara opšte prakse u Dom zdravlja i doktorka odmah posumnja na MS. Neurolozi su ustanovili početni stadijum MS, dobila je terapiju kortikosteroidima na koju je svaka tri meseca sve lošije reagovala. Nakon tri godine nije više mogla da stane na noge i tako do danas.

Pošto nije bilo nikoga da mu pomogne, Sefedin je uzimao bolovanje da brine o ćerki, onih dana kada je supruga odlazila na lečenje.

A kada je s velikim požrtvovanjem preuzeo brigu o Gorici, odjednom su svi počeli da ga hvale i nije više bilo važno koje je vere i nacije.

„Ja se svojoj ženi divim, jer ona živi u teškim mukama, trudio sam se da pokušam da zamislim kako je njoj. Ali, ne dozvoljavam sebi ni dan danas da razmišljam o njenoj bolesti kao nečemu što je konstantno. Živimo s nadom da će se naći lek za njenu bolest“. 

Tih trusnih godina sredinom 90-tih u Kraljevu, kao i većini gradova Srbije, počinju građanski protesti protiv režima Slobodana Miloševića. Sefedin, kao i sve njegove kolege, u uniformi i čizmama od 7 ujutru do 11 uveče, stoji u kordonu naspram građana, koji im upućuju razne uvrede. Ipak, u sukob sa narodom nisu ulazili. Nakon toga počinju incidenti na Kosovu i Metohiji i Sefedin ponovo sa svojim kolegama odlazi u patrole na Kosovo. Čak i kada nije morao, prijavljivao se da ide. Međutim, opet nailazi na osude. Optuživali su ga muslimani da ide „da puca na svoje“.

Iako u tim patrolama nikada nije ni u koga ni pucao, a kamoli nekoga ubio, već je kao musliman čak i bio u prilici da bude faktor smirivanja. Kaže da se u to vreme na Kosovu u glavu znalo ko su policajci koji dolaze. Kako se zovu, odakle su. I baš zbog toga više puta je bio u prilici da mu Albanci poklone poverenje i da ublaži goruću situaciju. S druge strane, kada se vrati sa zadatka na Kosovu, u Kraljevu je morao da trpi podozrive poglede, jer „šta je on tamo i s kim je ustvari radio“.

Iako je nagradjivan za svoje rezultate, nikada nije dobio pohvalu od kolega „na višem nivou“  za svoj rad, jer je on za njih bio „Turčin Sefedin“. 

U novembru 2004. godine uz prećutnu saglasnost starešina uselili su se u stan u kome su sada, ali ne znaju koliko će još biti u njemu.

U dopisu koji je 12. maja 2006. MUP dostavio Ministarstvu za ljudska i manjinska prava u vezi sa slučajem Sefedina Ragipovića, stoji da je Fond za solidarnu stambenu izgradnju Kraljeva SUP-u Kraljevo 2000. godine opredelio stan u kome sada živi Sefedin i da je MUP na osnovu potpisanog ugovora izvršio finansijske obaveze prema Fondu. Iako je Fond tražio od MUP da za taj stan raspiše konkurs za raspodelu, MUP to tada nije uradio. U dopisu MUP-a stoji da se, uz prećutnu saglasnost starešina, u taj stan uselio Sefedin sa bolesnom suprugom i detetom i da SUP Kraljevo do tog trenutka, maja 2006. nije pokretao nikakav postupak za njegovo iseljenje, jer nije ni objavljen konkurs za dodelu tog stana. Međutim, devet godina kasnije, u februaru 2015. Stambena komisija MUP-a oglašava davanje u zakup stana sa sve porodicom Ragipović koja u tom stanu živi. Sefedin o tome saznaje slučajno, na ulici.

U februaru 2015 usledio je šok kao hladan tuš. Jednog dana kada mu se završila noćna smena smena Sefedin kreće kući i na raskrsnici ga sreće šefa zajedničkih poslova Dragišu Matrinovića koji mu kaže da je stan u kome živi stavljen na raspodelu na konkursu. On mu kaže da se, ako hoće, prijavi na konkurs. Niko od kolega nije hteo da se prijavi na konkurs iako je bilo i onih sa nerešenim stambenim pitanjem, iz solidarnosti. Samo su se dvojica kolega prijavila i našla se na rang listi ispred Sefedina.

Pošto se našao na trećem mestu rang liste sa samo 100 od 200 bodova, Sefedin se žalio stambenoj komisiji.

Na taj njegov prigovor stiže neverovatan odgovor stambene komisije: prigovor je neosnovan pošto Sefedin, uz prećutnu saglasnost starešina živi u stanu PU Kraljevo. Ali uprkos saglasnosti, to se računa kao bespravno stanovanje. U tom slučaju daju se bodovi za stambeni status u kome je do tada bio, a koji može da dokaže, a to je stanovanje kod roditelja bračnog druga. Iako je posle toga bio i podstanar, što se boduje sa 200 bodova, taj status mu se iz nepoznatog razloga nije računao. Posle takve raspodele bodova Sefedin je bio treći na rang listi, na šta se žalio, ali njegov prigovor nije usvojen. U međuvremenu, u martu 2016. Sefedin odlazi u invalidsku penziju, a u avgustu te godine objavljuje se konačna rang lista za dodelu stana, na kojoj Sefedina uopšte nema. Obrazloženje – samo policajci u radnom odnosu mogu da se uzmu u obzir za dodelu stanova.                                                                            

Pisao je Sefedin i premijeru i ministru policije, ali ga nikada niko nije pozvao na razgovor. U zelji da pomogne da se ovaj slučaj sto pre resi, oglasilo se i Udruženje penzionisanih pripadnika MUPa Kraljevo. Oni su se takodje obratili nadležnim institucijama, ministru i premijeru. Iz Ministarstva policije su odgovorili da nije još to konačan stav Vlade, da će Sefedinov slučaj ići po novoj uredbi o dodeli socijalnih stanova, ne po staroj.

Ekipa „Život priča“ poslala je mail MUP da nam da sagovornika koji bi mogao da odgovori na pitanja o Sefedinovom slučaju. Njega je, zbog tog maila, pozvao načelnik press službe Ministarstva unutrasnjih poslova, koji mu je rekao da se ministar Stefanović zainteresovao za slučaj, da je bio besan što nije znao za slučaj ranije, da je reč o čoveku koji je zadužio ovu zemlju i da se Sefedinovo pitanje mora rešiti trajno, i da porodica dotle ne sme biti iseljena. Tu izjavu ministra i „Život priča“ je dobio napismeno.

Celu emisiju možete da pogledate OVDE

          

Komentari   

+5 # Sandokan 25-05-2017 12:31
Svaka cast
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+6 # Np 25-05-2017 12:39
Svaka mu cast prekocko zivot, sve misle da je tudje ljepse od svojeg
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+1 # Olivera 25-05-2017 14:01
Nije ga prokockao, ako svi mi saznamo za njihov život i teškoće na koje su nailazili. I osudimo sve ružno što im se dešavalo, odnosno utičemo na sve ono gde se nepravda može ispraviti.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+2 # Suri 25-05-2017 14:29
Dragi Sejfedine,
moram ti reci,da me tvoja prica puno potresla,strasno mi je zao, a kao tvoj bivsi skolski drug,rado bih nesto uradio za Vas,ako je ikako moguce i potrebno!
Pozdravi Goricu i kcerku,i ako ih ne znam i drzite se zajedno i dalje!
Suri
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Šiptar 25-05-2017 14:52
Dje su siptari da napadajuq
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
-1 # Olivera 25-05-2017 19:02
Nisu im Amerikanci dozvolili, inače nastupili bi i to čoporativno, ne boj se.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+1 # Hallo 25-05-2017 16:47
E moj Sejfedine za koga si ceo zivot dao. Za ovu usranu zemlju, pa vidis kako ti vraca. Sad kad si postao invalid ne trbas im vise pa na ulicu.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Nur-Bec 25-05-2017 17:57
Goricu mi je zaista zao,ne dao Bog nikome tako tesku bolest.Sto se Sejfudina tice vidi se da je tipicni primjer asimiliranog Bosnjaka koji nema nista bosnjacko i muslimansko u sebi.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
-1 # Olivera 25-05-2017 18:07
Kao što i ti izgledaš mnogim Bečlijama.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn