Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Lepotica sa Bosfora mijenja identitet: Aja Sofija posle 80 godina ponovo postaje džamija?

Drugu godinu zaredom u Aja Sofiji u toku Ramazana učeni su delovi Kurana, što je još jedan od znakova koji ukazuju da će Aja Sofija, koja je trenutno muzej, jednog dana ponovo biti korišćena kao džamija

aja sofija profimedia 0342662978

Uprava za verske poslove Republike Turske (Diyanet) je drugu godinu zaredom u Aja Sofiji u toku ramazana organizovala zajedničko obavljanje molitvi i učenje Kurana koje su televizije prenosile uživo, piše "Dojče vele". Grčka vlada je uputila oštre kritike zbog ovog verskog obreda. „Aja Sofija je na listi Svetske kulturne baštine UNESKO", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke. Želja da se Aja Sofija vrati na islam, što u ekstremnoj varijanti podrazumeva čak i ponovno uvođenje kalifata, odavno je postala igračka političkih stranaka u Turskoj. Diskusiju o Aja Sofiji najpre su započele ultranacionalističke grupe.

          

Njih je sledila i desno orijentisana Stranka nacionalnog pokreta (MHP). Ta partija, slično kao i stranka predsednika Erdogana (AKP), bori se za naklonost konzervativnih birača. AKP je oštro reagovala na kritike Grčke zbog učenja Kurana u Aja Sofiji. „Umesto da se turskom narodu čestita ramazan i 'odabrana noć', grčko Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je da unakazi učenje Kurana i ezana (poziv na molitvu)", odgovara se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rimski car Justinijan, koji je živeo u Konstatinopolju, izdao je 532. godine nalog za izgradnju crkve „kakve nije bilo od vremena Adama i kakve nikada i nigde više neće biti" na mestu crkve koju je izgradio Teodosije II, a koja je izgorela u vreme vladavine cara Justinijana. Po nalogu cara, tačno 10.000 radnika dalo se na posao koji je završen pet godina kasnije, kada je sagrađena Aja Sofija odnosno Sveta Sofija. Petnaest godina kasnije građevina je osveštana, a punih hiljadu godina ona je predstavljala najveću crkvu hrišćanskog naroda.

Kada je Mehmed II 1453. godine osvojio tadašnji Konstantinopolj, otišao je u velelepno zdanje crkve, zastao u predvorju i sagnuo se da otrese prašinu sa turbana kao gest poniznosti pred Alahom koji mu je podario pobedu. Naredivši da se Aja Sofija ili Crkva svete mudrosti pretvori u džamiju uz objekat su sagrađena četiri minareta, kao i četiri stuba koji nose kupolu prečnika 32 metra na visini od 65 metara. Krstovi su zamenjeni polumesecom i zvezdom, oltar i zvona su uklonjeni, a mozaici i freske obojeni. Tako je Aja Sofija postala simbol trijumfa Turaka Osmanlija i nadmoći islama.

Skoro 500 godina muslimani su u Aja Sofiji obavljali verske obrede. Godina 1953. predstavlja prekretnicu u istoriji postojanja Aje Sofije. Naime, Mustafa Kemal Ataturk, osnivač turske Republike, naredio je da se Aja Sofija pretvori u muzej. Ova promena predstavljala je simbol odlučnosti Ataturka da Tursku pretvori u sekularnu državu. U tom cilju on je ukinuo i najviše verske i političke institucije islama - kalifat i sultanat, piše "Dojče vele". Po naređenju Ataturka izvedeni su opsežni radovi na restauraciji objekta te su mozaici iz vizantijskog doba ponovo otkriveni. Vodilo se računa da se ne unište naknadno ugrađena islamska obeležja.

Budućnost Aje Sofije je neizvesna. Parlament Turske je do sada dva puta odbio zahtev da muzej pretvori u džamiju, dok je Vlada po tom pitanju uzdržana, što je očigledna reakcija na međunarodne proteste. UNESCO je 1985. Aja Sofiju stavio na listu svetske kulturne baštine, a poslednja dešavanja izazvala su i njihovu zabrinutost.

          

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn