Turski mediji: SAD pokušava okružiti Tursku svojim vojnim bazama

Nakon što su Sjedinjene Države prije nekoliko dana objavile svoju godišnju Nacionalnu strategiju sigurnosti (NSS) prema kojoj su Kina i Rusija označene kao glavni konkurenti, a Turska u dokomentu nije uopće spomenuta, ni kao protivnik ni kao saveznik, dok su u dokumentu napisanom na 68. stranica, Saudijska Arabija i Egipat navedene među državama označanim sa „prijatelj-saveznik”. 

5trppgs

To što dokument nikako ne spominje Tursku najnoviji je u nizu događaja koji ukazuju na pogoršanje odnosa između dvije saveznice, članice NATO pakta. Uz činjenicu da Washington i dalje otvoreno sarađuje ​​sa kurdskom terorističkom organizacijom PYD u Siriji, koja je ogranak Kurdistanske radničke partije (PKK), unatoč opetovanim prigovorima od strane Ankare.

          

Pored toga, Sjedinjene Američke Države nastavljaju svoj pokušaj da okruže Tursku povećanjem broja vojnika u njihovim bazama u regiji. U samo nekoliko mjeseci broj američkih vojnika u američkim vojnim bazama u regiji sa 40.000 porastao je na 65.000.

Neskrivene pripreme

Najveći porast broja američkih vojnika zabilježen je u vojnim bazama u Turskoj, gdje se njihov broj za samo dva mjeseca udvostručio dosegnuvši cifru od 4.000. Broj američkih vojnika razmještenih u vojnoj bazi u Kataru u zadnja tri mjeseca je povećan je sa 3.000 na 7.000. Značajan broj američkih vojnika stacioniran je u Bahrejnu, Kuvajtu i Siriji. Ovo je najobimnije raspoređivaje američkih vojnih snaga u regiji od okončanja Hladnog rata.
U svemu tome očita je namjera da se Turska okruži sa zapada.

Sjedinjene Američke Države su i u zemljama istočne Evrope, kao što su Poljska, Rumunija, Bugarska i druge, rasporedile dodatne trupe i streljivo.

Od Mađarske do Saudijske Arabije

Pentagon želi da uspostavi „američku osu“ koja se proteže od Mađarske, preko Bosne i Hercegovine, Libije, Egipta, Saudijske Arabije do Basrijskog zaljeva, s ciljem da svojim vojnim bazam okruži Tursku sa zapada.
Unatoč tome što Amerikanci konstantno ističu da je cilj toga uspostavljanje odbrambene linije protiv Rusije, pravi cilj ovog projekta su Turska i Iran.

          

Sukob u Siriji

SAD prijete turskoj sigurnosti i s juga kroz pružanje podrške teroristima PKK-a na sjeveru Sirije, koje su tokom posljednjih mjeseci opskrbili s više od 4.000 kamiona oružja i streljiva.

PKK se nalazi na listi terorističkih organizacija Turske, Europske unije i SAD-a. To je organizacija koja od 1984. godine provodi nasilje nad stanovnicima južnog dijela Turske. Tokom tri decenije dugog sukoba ubijeno je više od 40.000 ljudi, većinom civila.

SAD su opskrbile sirijski PYD/YPG s više od 4.000 kamiona oružja i municije, navodno za potrebe borbe protiv ISIL-a, unatoč brojnih upozoranje Ankare da je to ogranak terorističkog PKK-a.

U narednim danima, Turska se priprema za pokretanje operacije čišćenja terorista PKK-a iz Afrina i područja pod njihovom okupacijom zapadno od područja na kojem je provedena operacija Štit Eufrata.

Situacija je takva da svakog momenta može izbiti sukob između Turske i Sjedinjenih Država na području djelovanja operacije Štit Eufrata, Afrinu ili Minbedžu.

Pripremio: Abdullah Nasup

Izvor: Yeni Safak

Comments   
Dixi
+3 # Dixi 2017-12-26 13:42
To da je istina Turska bebi dozvolila amerima da imaju svoje trening centre bas u Turskoj gđe treniraju zajedno sa Turcima
Reply | Report to administrator
Add comment
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.