Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

SKANDAL U SRPSKOM UDŽBENIKU: Uvredili Muslimane na najgori mogući način!

Iako islamska vera zabranjuje oslikavanje lika Muhameda, on se našao u jednom srpskom udžbeniku!

54075495 f1dc 4b41 b3bc 099cb0765237 podjela besplatnih udzbenika sj 3 718x446

Iz izdavačke kuće Freska, koja stoji iza ovaog udžbenika, bili su "škrti" sa odgovorom:

- Jedno mogu da vam kažem da to nije ilustracija, već preuzet izvor. Vaš mejl je prosleđen autorima, čekamo odogovr. - rekla iz pres službe ove kompanije.

Ubrzo je stigao i odgovor autora užbenika Marka Šuice.

- Vizuelni materijal koji se nalazi u udžbeniku za predmet istorija za 6. razred (str. 42) Izdavačke kuće Freska, prema svim kriterijumima istorijske nauke i metodologije, predstavlja validan i autentičan istorijski izvor pogodan za korišćenje u nastavi. U pitanju je minijatura iz persijskog manuskripta s početka 14. veka, dakle autentičnog islamskog rukopisa. Scena predstavlja istorijski narativ iz Kurana, predstavljen rukom islamskih umetnika srednjeg veka. Reč nije o proizvoljnom crtežu, slobodnoj interpretaciji savremenog ilustratora, ili karikaturi, već o referentnom i autentičnom istorijskom izvoru.

          

Vizuelni izvor ima didaktičku funkciju što sveobuhvatnije rekonstrukcije epohe srednjeg veka, prema merilima kulture i umetnosti vremena u kome se određena civilizacija i religija razvijala. Na uzrastu za koji je udžbenik predviđen, učenici, posredstvom vizuelnih istorijskih izvora, stiču i proširuju znanja o arabljanskoj civilizaciji i islamskoj religiji koje su bitno uticale na formiranje evropske i svetske istorije, samim time i zajedničke kulturne i umetničke baštine - napisao je Šuica.

Ipak, pokušali smo da stupimo u kontakt i sa nekim iz Ministarstva prosvete, ne bi li čuli i njihov komentar, ali niko ko bi mogao da nam da odgovor zašto je ovakav udžbenik odobren nije bio dostupan do objavljivanja ovog teksta.

Da li je u redu da se u udžbeniku za osnovce nalazi lik Muhameda, iako islamska vera nalaže da je tako nešto neprihvatljivo? I kako je moguće da se ovakav previd i neznanje nađe na klupama naših osnovaca?

Komentari   

-9 # Vladimir 29-10-2016 20:38
Sasvim sam siguran da namera nije bila bilo kakva uvreda. Svuda se mogu naci crtezi Muhameda od 13 veka pa na dalje. I siguran sam da i te kako se ima postovanja prema bilo kojoj veri i naciji. Tvrdim da bar 50% muslimana i ne zna zasto islam zabranjuje prikazivanje crteza Muhameda,ali zna da uce i buce da se to ne sme. Kako god,njihova stvar,ali sam siguran da namera nije bila niti uvreda muslimana niti bilo sta drugo sto bi imalo konotaciju losih odnosa.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Almir 29-10-2016 20:54
KO MENE RZI OSTACE BES SPOMENIKA
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+11 # Kemo 29-10-2016 20:57
To ti mislis druze da neznaju muslimani zasto se zabranjuje lik Muhameda a.s ali ja cu ti reci zasto da nesto naucis:E ovako kod nas je Muhamed a.s bio samo obican covek ali Boziji poslanik sto mu se ipak ne dodaje uloga Bozanstva kako vi nemuslimani mnogi tvrdite da je tako,kod nas postoji samo jedan Allah ( u prevodu na srpskom Bog ),dakle Allah nije takodje samo muslimanski Bog kako takodje vi mislite,nego je to na arapskom prevodu Bog.Lik poslanika Muhameda je zabranjen iz postovanja i iz razloga jer je generalno u Islamu zabranjeni su likovi bilo koga da se drze u kuci na zidovima a kamoli u dzamiji,jer tu melek ( andjeo) nece da udje,jer time pokazujemo da nekoga nedaj Boze obozavamo,a kod nas se samo Bog obozava.Nadam se da sam ti jasno objasnio
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
-12 # ALLAH.. 30-10-2016 05:42
Allah se i na Bosanskom kaze BOG ,od kada si ti Kemo posto Arapin?Ti nemas pojma zasto se zabranjuje lik Muhameda,jer je to bilo po njegovoj naredbi da ga Muslimani ne bi obozavali kao sveca ....ali nazalost danas svi muslimani slave njegov rodjendan,ubijaju ljude zbog Muhameda ako neko lose kaze za njega..tako da je Muhamed posto Muslimanski svetac ...I ako je Muhamed bio neobrazovana osoba koja nije znala da pise i cita isto kao i Isus ( Isah ) ,Muhamed je podrzavo pedofiliju pa je ozenio maldu Ajsu od 13 godina a njemu je bilo 45 ...Mogo joj je biti Dedo ,zato Kemo nemoj branit Arapske kafire zar ne vidis da svi bjeze odatle prema Evropi ,da je dobar islam niko ne bi bjezo iz primitivnih Muslimanskih zemalja ,ocigledno je da niko ne bjezu u Arapske zemlje
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+1 # Enko 30-10-2016 11:17
Vladimire ako ima crtez iz 13. vijeka to ne znaci da ih treba stampat u 21.vijeku.Mi Bosnjaci Islamske vjeroispovesti koji zivimo u Srbiji kazemo da nas vredja objavljivanje lika Muhameda a.s. ti nam pojasnjavas kako je u 13. vijeku imalo crteza.
Kad pricas o pedofiliji trebao bih te podsetit na tvoje sunarodnike vladike Pahomija I Kacavendu.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
-6 # ALLAH.. 30-10-2016 17:46
Enko Mi Muslimani Sandzaka kazemo da nas NE Vrijedja prikazivanje Muhameda, a sto se tice PEDOFILIJE i seksualno manijastvo nad djecom kacavnda i Pahomija su samo dvojica i hriscanska religija strogo zabranjuje da se djeca udaju za stace ,dok recimo Milioni Muslimana provode Pedofiliju prodajuci svoju djecu starcima ,jer je to Poslanik Muhamed uradio koji je ozenio 13 djevocicu kojoj je mogo biti dedo,Kakavi su to Muslimani koji stoje iza ovakvog kriminalnog cina prem djetetu ,kkva je to religija koja odobrava Pedoiliju ???
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Enko 30-10-2016 19:56
Prvo ne znam kako ti administrator dopusta da se potpisujes pd tim imenom.Drugo ono sto je bilo dozvoljeno Muhamedu a.s. nije dopusteno ostalim sledbenicima Islama.Trece te zenidbe sa maloletnicama se vecinom desavaju kod Hindusa a manjim dijelom kod ljudi koji od Islama imaju samo Muslimansko ime.Cetvrto pahomije I kacavenda su vise iskerebecali muskaraca nego cijela gej populacija Evrope.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
-2 # ALLAH.. 31-10-2016 06:43
Enko jesi li ti ikada cuo da postoji SLOBODA GOVORA,SOBODA PRAVA da svaka osoba ima pravo da se zove i potpisuje onako kako njemu odogvara a Ne kako to neko drugi to hoce.Udavanje djevojcica za starce se desava u Avganistanu,Pakistanu,i U Svim Arapskim Zemljama ... Kakva Glupost da neko moze da izjavi da je Muhamedu dozvoljeno da vrsi Pedofiliju nad Djecom dok je drugima je zabranjeno?? A onda kazete kako treba slijediti primjere Muhameda koje je on radio ?? zar ne vidis da si upo u sopstvenu zamku Enko..odobravati Muhamedu da vrsi pedofiliju nad djecom i potom ga velicati ???Isto kao sto Srbi Velicaju svoje Ratne Zlocince ,Pedofilija je ravna ubistvu ,zar te nista nisu naucili u skoli
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
-3 # Vladimir 30-10-2016 17:57
Ti ili ne citas,ili proizvoljno lupetas. O kakvoj pedofiliji sam govorio? Crteza ima,postoje,kazem da namera nije bila sigurno losa,da je greska i da ni vas muslimana vise od pola pojma nema sto ne sme lik Muhameda a ne mi Srbi ili neki treci.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Edis 30-10-2016 18:35
Samo neka procitaju "Dragulj Medine".
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
-1 # Vladimir 30-10-2016 17:53
Meni nisi morao brate,ovo pisati,ja znam,daleko vise nego su dometi i znanja mnogih koji ovde lupetaju.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+9 # Odih 29-10-2016 21:03
Netrebate serbi zabadat trn u zdravu nogu nista dobit necete niti biti bolji ako nas kontinuirano vrijedjate
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
-2 # Vladimir 30-10-2016 18:34
Ne lupetaj,ko tebe vredja? Niko nije imao taj cilj,bolesnice bolesni.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # DENI CRNOGORAC III 31-10-2016 21:17
922vhevheCitira Vladimir:
Ne lupetaj,ko tebe vredja? Niko nije imao taj cilj,bolesnice bolesni.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+7 # Sead 29-10-2016 21:34
Kako god hoces Vladimire tvoja stvar samo nemoj mislit da mozes prodavat tu prdu Muslimanima
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
-3 # ALLAH.. 30-10-2016 17:56
Ja samo govorim istininu Seade,ti nemas argumente da pobijes moju istinu,Dokazi mi da Muhamed nije ozenio djevojccu Aisu kojoj jbilo samo godina,njegov primjer kriminala prema djetetu danas rade milioni Muslimana,Muhamedov se rodjndan slavi ( kao sto slave hriscani rodjenan isusa ) time je Muhamed posto svetac kao isus kod hriscanja, a kao zabranjuje se objavljivanje slike a nije zbranjeno obozavanje muhameda,Probudite se Mulimani ovo je 21 stoljece , kako mozete da stojite iza jednog Nepismenog i Neobrazovanog Arapina koji je vrsio PEDOFILIJU i odobravo drugima da to isto rade
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
-3 # Vladimir 30-10-2016 18:32
Citira Sead:
Kako god hoces Vladimire tvoja stvar samo nemoj mislit da mozes prodavat tu prdu Muslimanima

Ti si Seade,glupak samo takav,prda nije,ako sam kazao da sam siguran da niko to nije sa ciljem vrede,vec je u piatnju neznanje. Tvrdi da si i ti gluperda samo takva!
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+6 # Ano 29-10-2016 23:12
Haj Vladimire ne lupetaj! Informiši se malo prije nego što nešto napišeš!
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+8 # Almir 29-10-2016 20:46
Esselamu Aleykum Ve Rahmetullahi Ve Berekatuhu.Braco i Sestre.Nama je Uzviseni Allah subhan vete ala podarijo iskrenim muslimanima. Najace oruzije koje imamo da se obratimo ,za sta god nam hvali ALLAHU i to cemo uradit.Nase verovanje to jeste Aqidah 1.Allah.2 Meleci .3 Kljige .4 Poslanici.5 Sudzeni dan,6 Sudbina bilo dodro ili lose. Ne sme da ostane na tome ko je zaduzen nek se to ponisti.insallah da budu pune dzamije!
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+3 # Almir 29-10-2016 22:12
Braco ne treba o tome vise komenterisat,to je zavrseno nisu svi isti, ko je to crto proklet bijo, koja ce veca kazna ALLAHU EKBER.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Vladimir 30-10-2016 17:59
Citira Almir:
Braco ne treba o tome vise komenterisat,to je zavrseno nisu svi isti, ko je to crto proklet bijo, koja ce veca kazna ALLAHU EKBER.

Odlicno sam informisan i daleko bolje i od tebe znam.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
-11 # Sadik 29-10-2016 23:58
Svi znaju da je Muhamed bio celav i maljav i bio visok 194 cm i nekih 90kg
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+5 # Seka 30-10-2016 00:36
Istina je cilj u svim nesporazima. Ako se ne moze dokazati zasto onda montirati lazi. Bog je jedan. Svi ostali su njegova stvorenja u ljudskom izdanju a neki od poslanika sa nekim osobinama Bogom datih da bi bi bili fokaz Bozije moci. Nema dokaza kako je ko izgledao u tom davnom vremenu zasto onda izmisljati i lagati. Zar je moguce povjerovati da je ISUS (ISA PEGAMBER) BIO BIJELE RASE I LIJEPIH PLAVIH OCIJU. ZAR JE MOGUCE DA ON BIO TAKAV A NASTAO U DJELU SVIJETA GDJE SU SVI NARODI CRNI. ZAR TO NIJE MANIPULACIJA SA RASAMA. RAZMISLITE STA JE TO. JE LI VAM TO LICI NA LAZI I DOMINACIJU I IZMISLJANJE. IMA LI NEGDJE SLIKA ISUSA DA JE ARAPSKOK ILI CRNOG LIKA.RAZMISLITE. ZATO MUSLIMANI TEZE ISTINI I DOKAZIVANJU ISTINE. NAMA JE UNIVERZUM I 7 NEBESA DOKAZ DA JE BOG JEDAN A ISA PEGAMBER-ISUS SAMO PISLANIK.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
-9 # ljakse 30-10-2016 01:44
Pa turite muhamedovu sliku da vidimo sta je sporno. ako nema slike, znaci da je bio izmisljena licnost.. :P
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # kljljllbh 30-10-2016 14:34
Ljakse bio, ljakse osto, 100 %
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+3 # keno 30-10-2016 13:55
Pa kako to da promakne Zukorlicu on je sad glavni za nekako obrazovanje i nauku ;-)
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+1 # Upuceni 30-10-2016 18:27
1.Po islamu je zabranjeno prikazivanje likova Muhameda a.s. i tu je kraj.Vladimire ti da znas ista o Islamu bio bi Musliman.Nama Islam zabranjuje svaki coveciji lik u kuci ili bilo dje.ako te vise zanima podji do ucenog efendije da ti bolje obijasni(trebala bi citava stranica za to).A oko Muhamedove zenidbe citas pogresne knjige.samo toliko.sramota je i grijeh pricati tako.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+1 # MUJO 31-10-2016 08:30
Posebno mi je drago ovo sto se desava zbog roditelja u Pazaru , ta stoka masovno upisuje djecu na srpski jezik , iako se izjasnjavaju kao Bosnjaci , a imaju zakonsku mogucnost za bosanski jezik, evo kako ubijaju svoju djecu.... sto se sad bunite i treba bas vasa djeca da uce te uvrede i nepravilnosti, sami ste odabrali... samo deset posto ucenika u gradskim skolama su roditelji upisali na bosanski , njima SVAKA CAST
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn