Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Čudna šuma na Pešterskoj visoravni - Nju niko ne seče, ona je ukleta, čarobna?

Spolja izgleda kao i svaka druga šuma: visoke, kao strele prave omorike odavno nisu sečene. Tek kad se priđe, vidi se da se drvo odatle ne iznosi

suma gutavica suma omorike seca peser sjenica foto zorana saponjic 1481405417 1055549

I kad im vetar u dvorište donese suvu granu iz šume Gutavica, meštani sela Ugao, na kraju Pešterske visoravni, ne založe grančicu u šporet ili je zgaze u blato, nego je obavezno i pažljivo - vrate u šumu.

- Kad prođem kroz Gutavicu, obavezno na izlazu iz šume rukom pročešljam kosu da mi kakva grančica nije pala na glavu, da je slučajno ne odnesem kući. Nije se s tim igrati - kaže stari Šefket Hukić (65), čija je kuća na nekoliko stotina metara od ove šume.

suma gutavica suma omorike seca peser sjenica foto zorana saponjic 1481405417 1055545
Fadil Hukić... Zbog jelke iz šume sam se sav izlomio

          

Ukleta ili čarobna

Da li je šuma Gutavica, koja je odavno vakufska imovina i specijalni rezervat prirode, ukleta ili čarobna, to niko u selu ne zna. Da je sasvim neobična, posvedočiće vam svako iz sela. Spolja izgleda kao i svaka druga šuma: visoke, kao strele prave omorike odavno nisu sečene. Tek kad se priđe, vidi se da se drvo iz te šume ne iznosi.

- Jednom sam kao dečak u toj šumi odlomio granu da poteram stoku. Kad sam došao kući, otac me pitao odakle je grana, kad sam mu rekao, naredio mi je da se istog trenutka vratim u šumu i tamo ostavim granu! Niko ko je doneo nešto iz te šume svojoj kući nije se dobro proveo - kaže Šefket.

- Bio sam mali kad sam u Gutavici odsekao jelku i poneo je u školu. Odmah sam pao, dobro se ugruvao, znam da danima nisam mogao da idem u školu - priča Šefketov rođak Fadil Hukić.

suma gutavica suma omorike seca peser sjenica foto zorana saponjic 1481405417 1055543
Zna zašto... Efendija Makić

Ni za građu

Građa iz Gutavice nekad se koristila za potrebe džamije u Uglu, poslednjih decenija ni za to...
- Sećam se, dolazili su neki Ivanjičani, računali „Srbi smo, nas se te priče ne tiču“, isekli su omorike, izvukli ih iz šume, a onda su počele da pucaju gume na njihovim kamionima. Nikakve vajde od te građe nisu imali. Posle su se pokupili i otišli - priča Fadil.

          

Šumom Gutavica kao specijalnim rezervatom prirode upravlja Medžlis IZ u Sjenici, čiji je predsednik efendija Mustafa Makić.
- Nije ta šuma ni ukleta ni čarobna. To je božja zadužbina, zadužbina za veru. I svakoga ko u tu šumu dirne brzo stigne božja kazna, i to na očigled svih - kaže efendija Makić.

suma gutavica suma omorike seca peser sjenica foto zorana saponjic 1481405417 1055547

Kao iz „Zone sumraka“
KAKO SE NIKOLI ZAPALILA KUĆA

Strugao sam građu za kuću kod Džema u Uglu, natovarao grede da poteram kući, kad vidim pored lep komad. Pitam Džema mogu li da ga uzmem, on kaže: „To ti je iz Gutavice, uzmi ako smeš.“ Ja bio sekretar partije, računam, što ne smem. Uzmem, donesem kući, istružem, kažem majci da naloži vatru tim drvima. Odem u školu na časove, profesor sam bio, kad posle dva sata, izbiše komšije, unezvereni, vele, zapalila ti se kuća, jedva smo je ugasili. Ostatak sam bacio u potok da satrune, nisam smeo da ga pipnem - priča Nikola Novčić.

Verovanje
DRVO NI ZA LEK

Vejsil Hukić ima 84 godine. U Gutavici ne bi odsekao drvo „taman kad bi za lek bilo“.
- Ko je tamo odsekao drvo, taj se ili razboleo ili poludeo. Jednome je grom udario u štalu koja je sagrađena drvima iz Gutavice. Drugome umalo nisu volovi stradali kad je pokušao da izvuče trupac iz te šume. Nije se tim igrati - kaže Vejsil Hukić.

Hukići iz Ugla kažu da su od starih slušali da je u sredini Gutavice, na brdu, u stara vremena bila crkva, da su verovatno tu bile zasađene jele, i da se šuma posle raširila. (Kurir)

Komentari   

+3 # Čoldić 02-06-2017 23:04
Eh sta mogu jes :D
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Mile 03-06-2017 07:43
Da nije tako davo bi sumu posekli
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Enko 02-07-2017 22:49
Tu vrvi od zlata ... tu ima ukopanog zlata jos od turaka
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn