Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

BNV obnavlja Sandžačke igre: ''Ni jedna ih vlast neće moći više zabraniti''

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin je rekao je jučer da je BNV registrovalo samostalnu nezavisnu instituciju Sandžačke sportske igre, koja će organizovati ovu manifetaciju, a “koju ni jedna vlast neće moći da zabrani”.

sandzacke igre 2

Sandžačke igre bile su svojevrstan socio-urbani fenomen zajedništva, mladosti, sporta, viteškog nadmetanja, optimizma.

U ranijoj fazi Igara, učesnici iz drugih gradova Sandžaka smještani su, najčešće, u porodicama domaćih sportista.

          

Nastale 1954. godine, započete u Prijepolju, širile su se po tromeđi, od Priboja do Goražda, od Bijelog Polja do Foče, od Rudog do Višegrada, od Pljevalja do Sjenice, od Tutina do Rožaja.

Kao specifična, po svom karakteru, sadržajima i poruci, u odnosu na sve ostale sasvim posebna sportska, kulturno-zabavna, a u novije vrijeme i privredna, kultna regionalna manifestacija, izdvajaju se Sandžačke igre.

Podržite SANDŽAČKE IGRE na facebooku - OVDJE

Prve Sandžačke igre održane su u Prijepolju, 1954. godine, i na njima su učestvovali sportisti grada domaćina i susjednih Priboja i Nove Varoši. Tokom vremena broj učesnika manifestacije se proširivao, tako da je ona vremenom postala najveća amaterska sportska manifestacija na području cijele Evrope.

Održavanje igara prekinuto je sa početkom rata na prostorima bivše Jugoslavije, 1992. godine, da bi njihovom organizacijom u Novom Pazaru, 2001. godine, igre bile obnovljene i ovaj put im, osim kulturno-zabavnog i sportskog, bio dat i svojevrstan privredni karakter.

Posljednji put Sandžačke igre održane su u Tutinu 2007. godine, a njihovo održavanje ponovo je prekinuto u Novom Pazaru 2008. godine.

Sandžačke igre odigrale su veoma značajnu ulogu u razvoju sporta i izgradnji sportskih i drugih infrastrukturnih objekata u svim mjestima u kojima su organizovane. Posebno značajnu ulogu igre su imale u pogledu razvoja dobrih međuetničkih odnosa i duha tolerancije i suživota na graničnom području tri bivše jugoslavenske republike – Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

          

Komentari   

+2 # hrrrrr 31-12-2016 14:42
Bravo za BNV, za Sulja i Rasima. Evo prvog koraka zajednickog djelovanja i nedavno potpisane deklaracije SDP-SDA.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
-3 # sedi hodza 31-12-2016 19:57
Sada treba uvesti i konjicke trke u sadrzaj da bi doso do izrazaja i ova Orljanin.Dijaspora vec sakuplja pare da mu kupi dve kobile.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
-8 # Sead 31-12-2016 21:55
Hahahaha a dok nije bio u koaliciji sa Rasimom ni riječi o Sandžačkim igrama.. Sulejmane fukaro!
Ista situacija je i sa Sandžak autonomijom, dok je u vladi ne pominje je, kad je izleteo iz vlade odma Sandžak autonomija, ''Vidimo se u autonomiji'', sve i svašta za Srbiju...
LICEMJERI!
Kaže Allah:'' O vjernici zašto jedno govorite a drugo radite? O kako je Allahu mrsko kada govorite riječi koje djela ne prate.''
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
+7 # Wtf 31-12-2016 22:47
Jedina fukara si ovde ti, koliko vidim. A Sandzacke igre su imale dok je isti Suljo bio na vlasti, sto je otisao i one su se ukinule, tako da ne jedi g.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Fico 04-01-2017 12:29
Ovi misle na igre a masa ljudi u Sandzaku
Nemoze sastaviti kraj sa krajem.Trebaju nam radna mjesta a ne vasa ubudjala politika koja je samo ubiranje glasova koncentrisana.
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara