BNV: Da se Ustavom definiše Autonomna Pokraina Sandžak

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao veoma zainteresovana strana za ustavne promene I suštinske reforme u Srbiji, u pisanoj formi dostavilo je Ministarstvu pravde svoje komentare i sugestije na radni tekst amandmana na Ustav Republike Srbije. Jedan od zahteva Bošnjačkog nacionalnog vijeća je da se status Sandžaka detaljnije definiše Ustavom Srbije pod nazivom: Autonomna Pokraina Sandžak.

bnv 2

U komentarima i sugestijama BNV-a između ostalog stoji: Bošnjačko nacionalno vijeće, kao legitimni organ manjinske samouprave u Republici Srbiji želi da učestvuje sa ostalim zainteresiranim stranama u definisanju političkog okvira za sva pitanja koja su važna za opstanak i socioekonomski razvoj bošnjačkog naroda i Sandžaka u Republici Srbiji.

Predloženi Radni tekst amandmana na Ustav Republike Srbije, Bošnjačko nacionalno vijeće smatra nedovoljnim, jer ne nudi okvir za suštinske promjene koje su neophodne za efikasno funkcionisanje politčkog sistema, uspostavljanje vladavine prava i zaštite osnovnih prava, socioekonomske sigurnosti i stvaranja solidnih pravnih osnova za opšti razvoj i napredak. U tom smislu Bošnjačko nacionalno vijeće zahtijeva sljedeće ustavne garancije:

1. Definisati ravnopravan status bošnjačkog naroda u Ustavu Republike Srbije. Bošnjačko nacionalno vijeće zahtijeva da se Ustavom osigura ravnopravnost svih naroda koji žive u Republici Srbiji i da se bošnjačkom narodu vrati status konstitutivnog naroda koji mu pripada po više osnova.

2. Definisati status Autonomne Pokrajine Sandžak u Ustavu Republike Srbije. Bošnjačko nacionalno vijeće zahtijeva da se status Sandžaka detaljnije definiše Ustavom Srbije pod nazivom: Autonomna Pokrajina Sandžak, u skladu sa usvojenim terminom prema aktuelnom Ustavu Republike Srbije.

Izvor: BNV

          

Comments   
APS
+14 # APS 2018-03-12 23:21
Tako je konacno pravo rjesenje za 1000 god. Autonomna pokrajina Sandzak. Nista manje. Bravo.
Reply | Report to administrator
Nur -Bec
+9 # Nur -Bec 2018-03-13 00:10
Potpuno realni zahtjevi!
Reply | Report to administrator
Olivera
-8 # Olivera 2018-03-13 21:04
Na nerealnim osnovama.
Reply | Report to administrator
RS je genocidna
+3 # RS je genocidna 2018-03-13 22:29
Osnovi postoje od davnina. Samo treba sve naslagati i poredati kako treba. I mogu ti reci da smo blizu cilja. :-)
Reply | Report to administrator
sandzo
-6 # sandzo 2018-03-13 04:59
ovo je za malu djecu, bosnjaci u ovo drzavi imaju sva prava (drzim ministra sulja za rijec) cak imamo i srpskog reisa sta hoces vise
Reply | Report to administrator
Olivera
-5 # Olivera 2018-03-13 21:54
Slazem se da bi ovi iz BNV mogli da pisu bajke za malu decu. Bar bi tada bilo neke vajde od njih.
Reply | Report to administrator
Pazarce
0 # Pazarce 2018-03-16 13:47
Ne nikako ovo ovo veze nema, Srbija treba da bude pokrajina a Sandzak drzava
Reply | Report to administrator
Dodaj komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da li vam se sviđa ovaj članak?