Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

U Republici Srpskoj izumiru i cijele opštine

Demografska kretanja pokazuju da će se Republika Srpska u skorijoj budućnosti svesti samo na Banjaluku.

rs demografija

To se može zaključiti na osnovu zvaničnih statističkih podataka i studije „Demografski resursi opština i gradova Republike Srpske“, koju su uradili predsjednik Savjeta za demokratsku politiku Republike Srpske, profesor Stevo Pašalić i studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

          

Studija je pokazala da je Banjaluka poput grada neke razvijene zemlje, dok kapaciteti ostalih opština i gradova, izuzev Istočne Ilidže, koja se urbanizuje, slabe – navodi profesor Pašalić.

Neke opštine izumiru, poput Rudog, Novog Goražda, Kalinovika, Istočnog Mostara, Berkovića, Han Pijeska, Trnova, Srebrenice, Pelagićeva, pa čak i Lopara, Dervente, Šipova, Kupresa, Krupe na Uni, te Istočnog Drvara.

Gradovi poput Doboja i Prijedora spadaju u krajnje ugrožena demografska područja, dok je veliko iznenađenje Bijeljina, koja ne stoji tako sjajno, kao što se mislilo.

Kurdi u Njemačkoj na demonstracijama protiv Erdogana

“Bijeljina je, vjerovatno na iznenađenje mnogih, u trećoj grupi, koja se zove demografski oslabljeno područje, jer smo mi Bijeljinu, uz Banjaluku, tretirali kao demografski najpuniju. Ovdje sad nije ključan kvantitet, ovo su podaci koji odražavaju kvalitet” – upozorava Pašalić.

Demografska slika RS na kraju 2016 godine i dalje je u recesiji. Razlozi su brojni.

“Smanjeno je rađanje, vrlo je izraženo iseljavanje i samim tim imamo znatno ostarjelu populaciju” – pojašnjava predsjednik Savjeta za demografsku politiku Republike Srpske i ukazuje da je neophodno preduzeti mjere kao što su materijalna davanja za majku i tek rođeno dijete, što je, podvlači on, ključno.

Pašalić, u tom smislu, veoma važnom mjerom smatra i populicionu edukaciju, da bi širok sloj stanovništva shvatio da ova zemlja može opstati samo na demografiji.

Sa ovakvim demografskim trendovima ne piše nam se dobro.

PRELIJEPO - Pogledajte kako danas izgleda atletski stadion u Novom Pazaru

          

“Ovakav trend, koji ima cijela BiH, a Republika Srpska nešto izraženije, i dalje će ići ka smanjivanju broja stanovnika, smanjenom rađanju, povećanom starenju stanovništva. To će nam znatno ugroziti demografski okvir radne snage” – crne su prognoze profesora Pašalića.

Prema demografskim analizama, do 2050. godine Srpska neće imati više od 800.000 stanovnika, ako ovakav trend bude nastavljen. Osim toga, zabrinjava i podatak da je BiH za posljednje 2-3 godine napustilo 63.000 ljudi.

Odavde se jedino ne bježi onima koji kreiraju budućnost, u kojoj će, izgleda, sve osim njihovog bogatstva, izumrijeti.

Put Novi Pazar – Sjenica u katastrofalnom stanju (Foto)

Komentari   

0 # Sandžak je vječan 18-03-2017 20:47
Kakva "Republika Srpska"
To je genocidna tvorevina!
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Rifat 18-03-2017 22:15
Smrt zlotvorima i kriminalcima
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Rifat 18-03-2017 22:17
Gde je bio taj glasni konj Dodik dok su Arkan i radikali plackali Bosnom
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Rifat 19-03-2017 00:59
Pitanje: Da li je Isa, alejhis-selam, živ i gdje se sada nalazi, ako jeste?

Odgovor: Isa, sin Merjemin, alejhimas-selam, nije umro, jevreji ga nisu ubili niti razapeli, nego se njima to samo pričinilo. Uzvišeni Allah učinio je da drugu osobu vide u liku Isaa, a njega je uzdigao tijelom i dušom i on je sada na nebesima. Uzvišeni Allah pojašnjava pravu istinu o Isau, alejhis-selam, i ukazuje na veliku podvojenost, razilaženje i neznanje o stvarnosti koja se dogodila: “I zbog riječi njihovih: ‘Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahovog poslanika!’ A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili, već ga je Allah uzdigao Sebi. A Allah je silan i mudar.” (En-Nisa, 157–158
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Rifat 19-03-2017 01:00
U ovim ajetima Uzvišeni Allah poriče tvrdnju da je Isa ubijen ili razapet i obavještava da ga je uzdigao Sebi, zatim u sljedećem ajetu kaže: “I nema nijednog sljedbenika Knjige koji, prije njegove smrti, neće u njega onako kako treba povjerovati, a na Sudnjem danu on će protiv njih svjedočiti” (En-Nisa, 159)

“…prije njegove smrti…”, ove se riječi odnose na Isaa, alejhis-selam, prema preferirajućem mišljenju komentatora Kur’ana, tj. prije smrti Isaa, alejhis-selam, svi sljedbenici Knjige u njega će ispravno vjerovati nakon što bude spušten s nebesa pred Sudnji dan. Riječi u ajetu: “…prije njegove smrti…”, jasno ukazuju na to da Isa, alejhis-selam, nije umro, jer će se ispravno vjerovanje sljedbenika Knjige ostvariti prije Isaove smrti, a to tek predstoji nakon što Isa, alejhis-selam, bude spušten. (Vidjeti: Umdetut-tefsir, 1/599)
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Rifat 19-03-2017 01:02
Da Isa, alejhis-selam, nakon što ga je Allah uzdigao, boravi na nebesima, potvrđuje predaja Enesa b. Malika, radijallahu anhu, u kojoj opisuje Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, Miradž, tj. putovanje u nebeske sfere, gdje navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, susreo mnoge poslanike, a jedan od njih bio je Isa, alejhis-selam. (Buhari, br. 349, i Muslim, br. 162.) Svevišnji Allah najbolje zna!
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Sandžak je vječan 19-03-2017 01:51
Citira Rifat:
Da Isa, alejhis-selam, nakon što ga je Allah uzdigao, boravi na nebesima, potvrđuje predaja Enesa b. Malika, radijallahu anhu, u kojoj opisuje Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, Miradž, tj. putovanje u nebeske sfere, gdje navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, susreo mnoge poslanike, a jedan od njih bio je Isa, alejhis-selam. (Buhari, br. 349, i Muslim, br. 162.) Svevišnji Allah najbolje zna!

Kakve veze ima naslov sa tvojim pisanjem??
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj
0 # Hallo 19-03-2017 07:14
Ma sta ste sve radili po Bosni dobro ste zivi
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn