Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Dodik na sjednici NSRS: BiH se treba izviniti Srbiji (VIDEO)

Koalicija 'Domovina' bojkotira sjednicu jer smatra da je to još jedan udar na državu BiH i negiranje genocida.

dsfghjkjhgfds

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na čijem je dnevnom redu samo jedna točka: informacija o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid, počela je u ranim popodnevnim satima u Banjoj Luci.

           

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik obratio se zastupnicima na početku zasjedanja, istaknuvši kako je "sjednica sazvana sa vjerom da će narodni poslanici donijeti odluke u interesu Republike Srpske, jer je Narodna skupština jedino mjesto gdje se mogu definisati interesi RS-a".

Po njegovom mišljenju, "u pitanju ozbiljna kriza, a ne treba zaboraviti ni krize koje je u prošlosti uzrokovala međunarodna zajednica".

"Bošnjački predstavnici su još od početka rata uz pomoć međunarodne zajednice Srbe željeli optužiti za genocid. U međuvremenu su se mijenjali politički predstavnici bošnjačkog naroda, ali su politike, kada su u pitanju prava Republike Srpke, uvijek bile iste. Bakir Izetbegović je svojim ponašanjem samo urušio BiH i ovo je najžešći udar na BiH. Taj udar mi ne smijemo da propustimo. Ne smije se steći utisak da branimo BiH, mi branimo procedure. Ovakvu BiH kakvu gradi Izetbegović nismo spremni da branimo", rekao je Dodik.

Smatra i da Narodna skupština Republike Srpske "mora jasno da odbaci politike koje zagovara Izetbegović i podrži aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića".

"Potrebno je da institucije BiH upute izvinjenje Srbiji zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude i da se u zaključcima sa današnje sjednice navede da je nemoguće nekoga definisati kao predstavnika BiH, ako u donošenju te odluke nije bilo Srba iz Republike Srpske", zaključio je Dodik.

Ivanić: Izetbegović uveo BiH u blokadu

Mladen Ivanić je u svom govoru apelirao da entitetski zastupnici "najveću pažnju tokom rasprave posvete pitanju paralelizma u radu, načina donošenja odluka i privatizacije institucija BiH".

"Sve ostalo će biti vrlo brzo prošlo vrijeme", rekao je Ivanić.

"Činjenica da nismo napadani je veliki iskorak u odnosu na dosadašnju praksu, ali reakcija međunarodne zajednice jasno pokazuje da druga strana nema podršku za ovo što radi", rekao je Ivanić.

Po njegovim riječima, "ako Izetbegović ne povuče naredbu ambasadorki BiH u Haagu [Mirsadi Čolaković] da ne izvrši instrukciju Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova BiH, srpski ambasadori bi mogli dobiti sličnu instrukciju". Smatra da bi to, kako je naveo, bio kraj diplomatsko-konzularne mreže BiH.

Smatra i da je Izetbegović, napuštanjem sjednice Predsjedništva BiH, koju je sazvao Ivanić, "uveo BiH u neku vrstu blokade".

Ivanić je uvjeren da će "podnošenje zahtjeva pasti na prvom koraku, što potvrđuje i pismo iz Haaga jer da je sve u redu sa zahtjevom ne bi bilo pisma".

"To pokazuje da je naša strana ovdje u prednosti, ali dugotrajno će ostati posljedice načina po kojem jedna strana, u ovom slučaju bošnjačka, pokušava da zloupotrebi institucije BiH isključivo u svom interesu. Negativne posljedice se ogledaju u najdirektnijoj i vrlo brutalnoj privatizaciji BiH, vaninstitucionalnom djelovanju i cijela struktura koja je podržavala gospodina Izetbegovića pokazuje da postoje paralelne strukture koje odgovaraju samo njemu. U institucijama BiH postoje strukture koje ne djeluju u interesu svih naroda nego samo jednog naroda, bošnjačkog naroda", kazao je Ivanić.

Uvjeren je da je svojim djelovanjem "argumentovano pokazao da postoji udar na institucije BiH i da je prisutan paralelizam".

Koalicija 'Domovina' napustili sjednicu

Zastupnici Bošnjaka i Hrvata, okupljeni u Koaliciju "Domovina", napustili su sjednicu, jer podržavaju zahtjev za reviziju presude. Smatraju i da će entitetski parlament "donijeti jednonacionalne zaključke".

Zastupnik koalicije Mihnet Okić rekao je novinarima kako je "podnošenje zahtjeva za reviziju presude isključivo pravno i moralno pitanje".

"Prema toj tematici hoćemo tako i da se odnosimo i ne želimo da slušamo ovakve priče, koje su već saslušane ovih dana uglas, i kako se dodatno iz ovog bh. entiteta RS-a pokušava dodatno destabilizovati BiH. Svjedoci smo da Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ne zna pod čijom zastavom plovi, koju funkciju obnaša, a za ove istupe od zvaničnika ovog entiteta to nas nije ni čudilo", rekao je Okić. 

Podsjetio je da su zastupnici Domovine upozorili Ivanića da "kormilo usmjeri u pravom pravcu", te da je njegov legitimitet koji je ostvario na izborima "zahvaljujući glasovima hrvatskog i bošnjačkog naroda, njihova najveća greška".

"Bez glasova Bošnjaka i Hrvata, Ivanić nikad ne bi bio na ovoj funkciji", rekao je Okić. 

Stav Domovine je da je zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu legitiman, zaprimljen i da će taj međunarodni sud postupiti prema tom zahtjevu. 

"Mi smo svjesni da podnošenje zahtjeva može imati posljedice, ali ništa nije važno koliko istina, pravda i satisfakcija za žrtve koje su se desile agresijom i genocidom u BiH. Neprihvatljivo je da se ovo koristi za negiranje genocida. Negiranje genocida je drugi genocid", rekao je Okić. 

Iz RS-a upozoravaju na kršenje Ustava BiH

U obrazloženju odluke za održavanje sjednice entitetskog parlamenta navodi se kako Predsjedništvo BiH, prema Ustavu, "odluke donosi konsenzusom, a u slučaju nepostizanja konsenzusa, odluku može usvojiti kada za takvu odluku glasaju dva člana".

Navedeno je kako u podnošenju zahtjeva za reviziju presude "nisu poštovane odredbe Ustava BiH, jer Predsjedništvo BiH nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, niti su se članovi tog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke".

"Smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju. Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH [Sakiba Softića] pred Međunarodnim sudom pravde, bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH, nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje tog lica", piše u informaciji, koja će biti predmet posebne sjednice.

Posebnoj sjednici prisustvuju i pojedini predstavnici Republike Srpske u organima BiH te, između ostalog, generalni konzul Republike Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić.

           

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn