Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Oduzeto 24 miliona eura stečenih prljavim poslovima

Crnogorske vlasti su od početka prošle godine kroz zaključene sporazume o priznanju krivice i finansijske istrage oduzele skoro 24.000.000 eura koje su osuđeni stekli kroz nelegalne poslove, piše Pobjeda.

839998e06c2f41419e3797450bd73178 XL 1 1000x555

Cifra nije konačna jer se u jednom slučaju očekuje oduzimanje nelegalno stečene imovinske koristi u iznosu od 3.843.000 eura”, potvrdila je Pobjedi savjetnica za odnose s javnošću u Specijalnom tužilaštvu Dragana Unković-Maljević.

           

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice već je oduzeta imovinska korist od skoro 24 miliona eura, a nakon oduzimanja u kojem se očekuje odluka suda taj iznos će biti gotovo 28 miliona eura, pojasnila je Unković-Maljević.

Najveći dio imovinske koristi stečene nelegalnim poslovima oduzet je u Budvi.

Budvanske malverzacije

Kako je Pobjedi ranije saopšteno, Specijalno državno tužilaštvo vodi finansijske istrage u pet predmeta, protiv 190 osoba, zbog sumnje da su u budvanskim slučajevima na nezakonit način stekli imovinu.

Od početka 2016. godine pokrenute su tri finansijske istrage protiv 81 osobe. Samo u jednom predmetu obuhvaćena su 74 pravna i fizička lica.

Kroz nagodbu Tužilaštva sa kompanijom TQ Plaza, krajem oktobra prošle godine, opštini Budva izmirena je šteta od 19.500.000 eura koju je napravila budvanska kriminalna grupa na čelu sa bivšim visokim funkcionerom Svetozarom Marovićem.

Podgorički Viši sud je još 10. marta prošle godine potvrdio sporazum i presudio da kompanija svjedoka saradnika Mirka Latinovića opštini Budva nadoknadi štetu od 19.521.905,24 eura, na ime štete nastale malverzacijama oko izgradnje i raspodjele prostora u TQ Plazi.

Naime, opština Budva je poslije pola godine od donošenja odluke o vraćanju imovine na svoje ime upisala vlasništvo nad C blokom poslovno-stambenog kompleksa TQ Plaza. Prethodno je sudija Boris Savić u odluci konstatovao da kompanija štetu može nadoknaditi i imovinom.

Priznanjem krivice biznismena Branislava Savića, nekadašnjeg kuma predsjednika budvanske opštine Rajka Kuljače, za višemilionske malverzacije, Specijalno tužilaštvo je dogovorilo da njegova kompanija ,,Gugi komerc“ nadoknadi štetu od 6.000.000 eura budvanskoj opštini. Jedan od uslova Tužilaštva je bio da se šteta isplati isključivo u novcu. Savić je priznao krivicu u budvanskim predmetima Krapina, Bulevar i Jaz.

Kompanija ,,Gugi commerc“ bila je angažovana da gradi koncertni plato na Jazu. Vještaci Tužilaštva su u tom poslu utvrdili štetu od 2,1 milion eura. Savić je navodno priznao krivicu i u poslu gradnje donjeg bulevara od gradske Pošte do Jadranskog sajma. U tom poslu opština je oštećena za 3.706.140,57 eura, a u trećem sumnjivom poslu gradnja seoskog puta ka Krapini, šteta je 1.150.457,67 eura.

           

Slučaj AMD Budva

Specijalno tužilaštvo je u predmetu Auto-moto društvo Budva podnijelo zahtjev za trajno oduzimanje ukupno 11 stanova, saopšteno je iz te institucije.

Osim toga, u jednoj od finansijskih istraga pokrenutih u 2016. godini trajno je oduzet stambeni prostor površine 53 metra kvadratna.

U istom predmetu rješenjem Višeg suda trajno je oduzeto zemljište ukupne površine 3.063 metara kvadratnih, uz napomenu da ovo rješenje još nije pravosnažno”, pojasnila je savjetnica za odnose sa javnošću Specijalnog tužilaštva Dragana Unković Maljević.

,,Kopirajt“

Osim u slučajevima TQ Plaza i ,,Gugi komerc“ i predstavnici kompanije ,,Kopirajt“ priznali su da su kao članovi kriminalne grupe Svetozara Marovića učestvovali u malverzacijama kojima je kasa budvanske opštine oštećena za 3.859.000 eura.

,,Kopirajt“ je u poslovima sa budvanskom opštinom za svoj račun protivpravno prisvojio 2.191.312 eura, dok je kriminalnoj grupi koju je organizovao Svetozar Marović pribavljeno 1.096.481 euro. Sporazum o priznanju krivice ,,Kopirajt“ se obavezao da sedam dana nakon pravosnažnosti presude budvanskoj opštini uplati 350.000 eura, a četiri mjeseca kasnije još dodatnih 324.454 eura. Ostatak štete firma ,,Kopirajt“ će nadoknaditi tako što će opštini Budva prenijeti pravo svojine na nepokretnostima koje je vještak procijenio na iznos od 1.500.000 eura.

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn