Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Prijepolje: Teška bolest, a teške i optužbe

Zoran Rvović iz Prijepolja tvrdi da je radeći sa hemikalijama dobio kancer. Iz bivše firme odgovaraju da poseduju sve ateste

reg teska bolest Zoran Rvo 620x0

ZORAN Rvović, meštanin prijepoljskog naselja Raišnjevo, više od godinu dana leči se od malignog tumora mekog tkiva ruke i pluća. Bolest je, kaže, "zaradio" u kompaniji "Trendteks", na poslovima skrobljenja osnova, što podrazumeva rad sa hemijskim sredstvima i polivnil alkoholom. Pored bolesti i lečenja na Institutu za onkologiju i radiologiju KC Srbije, Zoran navodi da ga boli što mu poslodavac nije isplatio sve zarade, radni staž i bolovanje.

          

Iz "Trendteksa", jedne od najuspešnijih firmi u regionu, navode da uzrok Zoranove bolesti ne može da se dovede u vezu s njegovim radnim mestom. Za sve hemikalije koje koriste poseduju bezbednosno tehnički list, a na svakoj mašini uputstvo za bezbedan rad sa hemikalijama.

- Nije mi uplaćen radni staž od marta do septembra 2011. godine i u tom periodu dobijao sam zaradu od svega tri-četiri hiljade dinara mesečno. Posle septembra 2011. pa sve do odlaska u invalidsku penziju ove godine, poslodavac mi nije uplaćivao razliku za regres, prevoz, dve otpremnine, bolovanje preko 30 dana - jada se Rvović. - Početkom prošle godine onkolozi, profesori, hirurzi bili su saglasni da je bolest nastupila usled rada sa hemijskim sredstavima, za šta poseduje urednu medicinsku dokumentaciju.

Zoran je operisan tri puta. Koristio je zračne terapije u KC Kragujevac, hemioterapije u Užicu a zatim u Beogradu na Institutu za onkologiju i radiologiju, gde se i sada leči. Za pet godina rada u "Trendteksu", kaže nije dobio ništa od adekvatne HTZ opreme, sem dva radna odela. Jedinu pomoć, tokom lečenja, iz firme je dobio od radnika, koji su skupili 23.500 dinara i uplatili na njegov račun.

"Trendteks" u svojih pet proizvodnih pogona u Srbiji i Bosni i Hercegovini, upošljava više od 1.000 radnika. Ističu da im je jako žao što je Rvović oboleo od teške bolesti.

- Aktom o proceni rizika na radnom mestu koji je za potrebe naše firme izradio PBM "Grafit projekt" iz Nove Varoši, čiji je vođa stručnog tima bio diplomirani iženjer zaštite na radu Rajko Lapčević, kao i na osnovu analize radnog mesta na skrobljenju, radnom mestu Zorana Rvovića, nije utvrđeno da je reč o mestu sa povećanim rizikom, niti se predviđaju periodične lekarske kontrole. Međutim, mi smo samoinicijativno predložili da se te kontrole obavljaju. U vreme pregleda zaposlenih, Zoran je bio na bolovanju, tako da pregledu nije prisustvovao - kaže direktor ove kompanije Halid Hadžijakupović.

Takođe ističe da je bivši radnik ove firme Rvović potpisao Uverenje da je osposobljen za obavljanje poslova na radnom mestu, garant za to je i potvrda stručnog lica za bezbednost i zdravlje na radu.

- Za sve ovo za šta nas optužuje bivši radnik, u više navrata kontrolisale su nadležne inspekcijske službe i nisu uočile nepravilnosti. Sve obaveze su izmirene, ostala su dva bolovanja koja će Rvoviću biti isplaćena kad država nama to refundira - zaključuje direktor "Trendteksa" Halid Hadžijakupović.

          

U OPŠTINI ĆUTE

Zoran Rvović kaže da je protiv direktora Hadžijakupovića pre nekoliko meseci podneo krivičnu prijavu OJT u Prijepolju, ali još ne zna kakav je bio njen epilog. Kucao je, kaže, i na opštinska vrata i podnosio pisane zahteve za pomoć u rešavanju ovog problema, ali ga niko nije pozovao na razgovor ili mu odgovorio makar pismom.

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn