Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Novi Pazar: Tito bio samo jednom, a Erdogan nam dolazi drugi put

Grad je okićen crvenim i bijelim trakama dok Recep Tayyip Erdogan pozdravlja sa bilborda stanovnike Novog Pazara.

erdogan pazar

NOVI PAZAR - Recep Tayyip Erdogan ove sedmice dolazi u Srbiju. Turski predsjednik bi trebao sastati sa svojim kolegom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, a potom posjetiti Novi Pazar. To je druga Erdoganova posjeta ovom gradu.

          

Atmosfera euforije i pozitivnog iščekivanja je evidentna među stanovnicima Novog Pazara kojima dolazak truskog predsjednika bez prikrivanja emocija predstavlja veliku čast i privilegiju.

„Tito je dolazio samo jednom u Pazar, a predsednik Turske nam dolazi, evo, opet“, komentariše ulični prodavač u Novom Pazaru.

Za vrijeme neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj, stanovnici Novog Pazara su prvi u regiji održali masovno okupljanje u centru grada u znak podrške turskom predsjedniku. Oni objašnjavaju da je to najmanje što su mogli uraditi za nekoga ko je otvoreni prijatelj Srbije i Bošnjaka koji žive u toj zemlji.  

„Vladajuće elite koje su bile na čelu Turske pre Erdogana nisu znale ni gde su Bošnjaci, niti gde je Novi Pazar. A ovaj predsednik ponovo dolazi kao prijatelj Srbije i pre svega kao neko kome je stalo do ovog naroda u Sandžaku“, navodi Esad Lotinac iz Novog Pazara.

Saobraćajne i poslovne konekcije

S obzirom na etničku strukturu regije Sandžaka gdje većinsko stanovništvo predstavljaju Bošnjaci, Erdoganova posjeta Novom Pazaru se prije svega tretira kao akt od koje će čitava država imati koristi, posebno regija Novog Pazara koja se nada realizaciji plana za sanaciju dotrajalih saobraćajnica i pružanju dodatne podrške bošnjačkom nacionalnom korpusu.

„Koliko smo u toku, očekujemo da će poseta turskog predsednika konačno realizovati dugo očekivani plan rekonstrukcije puta između Sjenice, Tutina i Novog Pazara koji je međunarodno poznat kao najgora saobraćajna deonica u upotrebi. Najavljen je i dolazak delegacije biznismena iz Turske, a mi Pazarci smo poznati po dobroj poslovnoj kulturi“, kaže Nusret Dolovac, stanovnik Novog Pazara.

Migracije bošnjačkih porodica prema Turskoj koje su u valovima trajale, danas su iznjedrile višemilionsku populaciju koja aktivno održava rodbinske veze i komunikaciju sa rodbinom u Sandžaku. Upravo ta stavka je doprinjela izgradnji prisnijih odnosa regije sa Turskom, kao i uspostavljanja poslovne saradnje u kojoj Novi Pazar drži primat u okruženju.

„Kroz istoriju smo uvijek bili vezani za Tursku, u Pazaru nema porodice koja nema nekoga u Turskoj. S obzirom da često putujemo tamo, bilo poslovno, bilo privatno, mi možemo lako napraviti poređenje razvoja te zemlje kroz zadnjih 20 godina. Mi najbolje možemo da posvedočimo koliki je progres Turska napravila sada, kada je Erdogan na vlasti. Mi cenimo pozitivne promene i to je verovatno najupečatljiviji razlog što narod ovde podržava Erdogana“, smatra Lotinac.

          

Grad je okićen crvenim i bijelim trakama dok Recep Tayyip Erdogan pozdravlja sa stotina bilborda stanovnike Novog Pazara, svoju najbolju publiku koja kao da osjeća da ima neki dug prema Turskoj, i da mora da ga vrati ispoljavanjem bezuslovne podrške i simpatija.

Izvor: Al Jazeera

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn