Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

DA LI STE ZNALI - U Sandžaku se čuva dlaka iz brade poslanika Muhammeda

Smještena u samom centru Pljevalja, Husein-pašina džamija je jedan od prepoznatljivih simbola og grada i predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika istorije i tradicije pljevaljskog kraja, javlja agencija Anadolija

19449277 1437139536373912 1113667957 o

U toj džamiji, koja je jedinstvena po arhitekturi građenja, čuvaju se značajni eksponati iz islamske tradicije. Posebno vrijedna relikvija koja se čuva jeste dlaka iz brade poslanika Muhammeda.

Husein-pašina džamija, po svojoj tradiciji, unutrašnjem bogatstvu, spada u red najznačajnijih islamskih objekata na Balkanu. Posjetivši Pljevlja, grad koji je na samoj granici sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, obilazak otog vjerskog objekta smatra se poželjnim.

          

Jedna od četiri pljevaljske džamije

Ekipa agencije Anadolija na samom ulazu džamije srela je Jakuba Durguta, mujezina u Husein-pašinoj džamiji. On je ujedno i sekretar Islamske zajednice u ovom gradu. Na početku posjete, Jakub im je pokazao okolinu džamije, u okviru koje se nalazi Sahat kula, jedna od četiri u Crnoj Gori.

594f6b1a 68e4 4501 9329 0be50a0a0a7e pljevlja dzamija 6 previewOrg

Durgut kroz razgovor ističe da u ovom gradu imaju četiri džamije, dok je jedna porušena šezdesetih godina prošlog vijeka. Ipak, kada je riječ o Husein-pašinoj džamiji, Durgut ističe da je ona jedinstvena po arhitekturi u Crnoj Gori i na širem prostoru.

"Sagrađena je 1569 zadužbina je Husein-paše Boljanića, čovjeka iz ovih krajeva. Od 1961.  nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore, kao kulturno dobro prvog reda i uvrštena je u kulturnu ponudu Crne Gore“, kaže Jakub.

Priča nam da džamiju često posjećuju turisti i đačke ekskurzije. Razloga za to ima nekoliko. U ovoj džamiji čuvaju se vrijedni eksponati koji su dio islamskog nasljeđa.

"U Husein-pašinoj džamiji čuva se lijepa i vrijedna knjiga, rukopisni Kur'an iz 16.vijeka, pisan 1579. i bio je poklon za Husein-pašu. Ovdje se čuva i ćilim koji je urađen 1573. u Egiptu. Po predaji koja prati ovaj ćilim, kaže se da ga je tkalo 35 djevojaka i trebalo im je mjesec dana da ga urade. Težak je 400 kilograma i trenutno je na restauraciji“, poručuje Durgut.

          

Islamska relikvija koju poštuju muslimani i pravoslavci

Posebno vrijedna islamska relikvija koja se čuva u ovoj džamiji jeste dlaka iz brade poslanika Muhammeda koju je, prema predanju, sultan poslao u Pljevlja kako bi podigao autoritet grada. 

"Jer, Pljevlja su 257 godina bila centar jedne regije koja se zvala hercegovački Sandžak. Svi ljudi koji znaju za ovu relikviju, sa poštovanjem se odnose prema Husein-pašinoj džamiji, kako muslimani tako i pravoslavci. Posebna manifestacija koja se odnosi na ovu relikviju jeste 27. noći mjeseca ramazana, kada se ona izlaže posjetiocima i tada kroz džamiju praktično prođe po nekoliko hiljada vjernika, ne samo iz Pljevalja, već iz okolnih gradova, Prijepolja, Priboja, Bijelog Polja, Goražda, Sarajeva“, kaže Durgut. 

Minaret džamije među najvisočijim na Balkanu

U kompleksu džamije nalazi se harem sa meziristanom, šadrvan, sahat-kula, mekteb. Unutrašnji prostor džamije osvijetljen je sa 25 prozora, dok je kupola dekorisana arabeskama. Zidovi su kameni. U enterijeru je šestougaoni mihrab, ukrašen geometrijskim motivima. 

Minaret Husein-pašine džamije koje je visoko 42 metra, spada među najvisočije na Balkanu. (AA) 

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn