Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Forum 10 : Ne vršiti uticaj na roditelje pri izboru jezika za pohađanje nastave

Akademska inicijativa “Forum 10” izdala je saopštenje u kome poziva sve aktere uključene u proces anketiranja roditelja o izboru modela nastave, odnosno jezika na kojem će njihova deca pohađati nastavu, da preduzmu sve neophodne radnje i omoguće da se taj proces sprovede isključivo i samo na zakonom predviđen način. Oni  dodaju da će se jedino na taj način obezbediti uslovi za najveću moguću zaštitu interesa roditelja i njihove dece u vezi sa ovim pitanjem.

prvacici 660x330

Poslednjih dana bilo je moguće, najviše posredstvom medija, ispratiti najpre dogovor i odluku Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Grada Novog Pazara, a zatim i odgovor Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na tu odluku.

          

“Ne ulazeći u pojedinačne detalje dogovora postignutog između Bošnjačkog nacionalnog vijeća i predstavnika Grada Novog Pazara, smatramo da je nedopustiv svaki pokušaj da se na bilo koji način na roditelje izvrši uticaj ili stvori atmosfera u kojoj se može očekivati da će uticaja biti prilikom anketiranja i da roditeljima treba omogućiti apsolutnu nezavisnost i slobodu u odlučivanju o ostvarivanju manjinskih prava koja su garantovana zakonom”, navodi se u saopštenju Foruma 10.

Ova nevladina organizacija apeluje na sve aktere, a posebno na Bošnjačko nacionalno vijeće, da u granicama svojih ovlašćenja i mogućnosti učine posebne napore da u narednom periodu roditeljima i njihovoj deci, ali i celokupnoj javnosti u Sandžaku, približe i pruže više informacija o tome šta za njih znači izbor modela nastave na bosanskom jeziku i koje su njegove ključne prednosti i/ili nedostaci kako bi se na taj način roditeljima olakšalo donošenje ove vrlo važne odluke.

“  Posebno naglašavamo i smatramo da bilo kakvo stavljanje procesa anketiranja roditelja o izboru modela nastave, odnosno jezika na kojem će njihova deca pohađati nastavu, u kontekst dnevne politike ili upotreba sa ciljem medijskog eksploatisanja nanosi nesagledivu štetu navedenom procesu i pozivamo sve aktere uključene u ovaj process, a posebno medije da se od toga uzdrže”, zaključuje se u saopštenju Akademske inicijative Forum 10.

          

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn