Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Ministarstvo prosvete zabranilo da upisu prvaka u Novom Pazaru prisustvuju nadzornici BNV

Posle pisanja "Novosti", u Novi Pazar stigao dopis Ministarstva prosvete. Niko iz Bošnjačkog nacionalnog veća ne sme prisustvovati upisu prvaka

prvacici

MINISTARSTVO prosvete zabranilo je da upisu prvaka u Novom Pazaru prisustvuju nadzornici Bošnjačkog nacionalnog veća, koji žele da kontrolišu da li se roditelji odlučuju za nastavu na bosanskom ili na srpskom jeziku. Nakon pisanja "Novosti" o ovom problemu i dopisa koje su Ministarstvu prosvete slali roditelji, Ministarstvo je reagovalo na pokušaje nepravilnosti i pritisaka na direktore škola i roditelje prvaka u Novom Pazaru.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja neprijatno je iznenađeno odlukom lokalnih organa vlasti u Novom Pazaru i Bošnjačkog nacionalnog veća da se uvede dodatni korak u postupku upisa učenika u prvi razred - navedeno je u dopisu koje je Ministarstvo poslalo školama u Novom Pazaru. - Osnivanje mešovitih komisija koje u svom sastavu imaju i lica koja nisu zaposlena u školi smatramo zakonski neutemeljenim, ali i nepotrebnim, kako za roditelje, tako i za buduće prvake. Škola nema obavezu da imenuje svoje predstavnike u komisije koje nisu predviđene propisima, kao ni da obezbeđuje potrebne prostorne uslove za rad eksternih ili mešovitih komisija.

          

Iz Ministarstva podsećaju i da roditelji decu mogu da upišu u terminu koji njima odgovara, a ne da im te rokove određuju komisije koje bi sačinili predstavnici lokalne samouprave, BNV i tek pojedinih škola, koje su htele u tome da učestvuju.

Problem je nastao kada su predstavnici BNV, u saradnji sa lokalnom samoupravom, doneli odluku da njihov "kontrolor" prisustvuje upisu prvaka, tj. kada se roditelji izjašnjavaju da li će dete da uči na srpskom ili na bosanskom. Roditelji su ovo protumačili kao pritisak da bi ih se što više opredelilo za bosanski, jer je u mnogim školama u Raškoj oblasti smanjeno interesovanje za nastavu na manjinskom jeziku. BNV i predstavnici Grada Novog Pazara, objašnjavali su da oni zapravo žele da obezbede roditeljima veću privatnost tako što su od škola tražili da se roditelji izjašnjavaju u posebnoj prostoriji. Ali u toj prostoriji otac i majka ne bi bili sami, već bi ih nadgledao predstavnik BNV.

A ministar prosvete Mladen Šarčević juče je posetio Novi Pazar.

- Niko Bošnjacima ne osporava pravo da sami odluče na kom jeziku će se obrazovati njihovo dete, to je država Srbija i svojim Ustavom regulisala. Ali, nije način da neko pravi posebne sobe za izjašnjavanje i da neko to putem komesarskog rada ispravlja. Pre donošenja takve odluke trebalo je pozvati Ministarstvo prosvete. Zato sam uputio dopis kojim sam izrazio nezadovoljstvo takvim postupkom, jer sve se može rešiti mnogo lakše i elegantnije - naveo je Šarčević prilikom razgovora sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem.

On je naglasio da niko nema pravo, bilo da se radi o psiholozima, pedagozima, direktorima škola ili članovima veća, da prisiljava bilo kog roditelja kako će se izjasniti.

- Pozvao sam i predstavnika BNV da zajedno napravimo dobre pravne mere kojima ćemo otkloniti sve nedoumice - rekao je Šarčević.

STUDENTSKI DOM U SJENICI

MINISTAR prosvete dogovorio se u Sjenici o izgradnji studentskog doma za studente poljoprivrede na isturenom Departmanu Državnog univerziteta u Novom Pazaru, najavio je nove investicije u nekoliko škola, prisustvovao je i probnom testu male mature u OŠ "Bratstvo", a obišao je i Internacionalni univerzitet. (Novosti)

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn