Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Nova Varoš - Na evidenciji 1.840 korisnika

Teška ekonomska situacija, visoka stopa nezaposlenosti, sve veći broj starih, obolelih i žrtava porodičnog nasilja uslovili su da svaki deveti stanovnik opštine Nova Varoš prima neki od vidova materijalne socijalne pomoći i koristi usluge iz oblasti porodično-pravne zaštite.

svaki deveti Novovarosanin koristi pomoc CSR Nova Varos

Na evidenciji opštinskog Centra za socijalni rad (CSR) lane se našlo 1.840 korisnika, što je za 119 više u odnosu na prošlu godinu, a čak 279 nego u 2014.

Prema podacima lokalnog CSR, broj korisnika se u proteklih desetak godina konstantno uvećava i to u gotovo svim kategorijama i starosnim grupama, a prognoze su da će se negativan trend nastaviti i tokom 2017. jer je sve više zahteva građana za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu ili jednokratnu pomoć, za lečenje, nadoknadu za dodatak i negu drugog lica, različite vanredne pomoći i slično. U ovoj ustanovi napominju da je povećanje broja socijalno ugroženih refleksija brojnih problema u lokalnoj zajednici, među kojima dominiraju pad životnog standarda, visok procenat nezaposlenih, kao i starih lica, znatan broj osoba bez zdravstvene zaštite, psihijatrijskih i bolesnika obolelih od najtežih bolesti, disproporcija odnosa umrlih i rođenih, još uvek nedovoljno razvijene usluge socijalne zaštite usmerene na poboljšanje kvaliteta života invalidnih lica..

          

- Kroz različite programe i vidove podrške pokušavamo da olakšamo život naših građana, udovoljimo njihovim opravdanim zahtevima za pomoć i približimo im prava i usluge. Socijalna slika u novovaroškom kraju jeste nepovoljna, ali je, za razliku od nekog ranijeg perioda, sada znatno realnija. Pre svega zahvaljujući primeni odluke koja je precizirala sva prava i usluge. Ključno je što su, zahvaljujući našem pojačanom terenskom radu, osobe teškog materijalnog statusa odnosno lica u disfunkcionalnim porodicama postali vidljiviji za društvo i nadležne institucije, a u sistem socijalne zaštite uključena lica koja su zaista ekonomski ugrožena ili nekog drugog razloga marginalizovana, ističe Jelena Leković, direktorka opštinskog CSR.

Od ukupnog broja korisnika na spisku CSR su 324 novoprijavljena u 2016. dok je 289 reaktivirano iz prethodne godine. Prema starosnoj strukturi korisnika materijalne pomoći i porodično-pravne zaštite, na evidenciji Centra najbrojnija su odrasla lica (42,7 odsto), starijih je 36,6 odsto, dece 16,4, a mladih 4,3. Nešto više registrovanih je na seoskom području (51 odsto), kao i pripadnica ženskog pola. Kada je dečja populacija u pitanju, na listi korisnika evidentirano je njih 304, od kojih je materijalno ugroženih 72, žrtava nasilja i zanemarivanja sedmoro, sa problemima u ponašanju i u sukobu sa zakonom 25, ometene u razvoju osmoro. Na evidenciji se nalaze 233 invalida, od kojih je čak trećina sa višestrukim hendikepom. U izveštaju se navodi i da je ukupno 136 porodica ili 269 lica lane koristilo novčanu socijalnu pomoć koje isplaćuje Republika. Pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica ostvarilo je 173 korisnika, od kojih je 81 staro lice. U porastu su bili i zahtevi za jednokratnu novčanu pomoć, koja se isplaćuje iz opštinskog budžeta.

- Pozitivno je rešeno 1.166 takvih zahteva. Po ovom osnovu jednom ili više puta (najviše četiri) novčanu pomoć koristilo je više od 1.500 lica. Pomoć je bila opredeljena za kupovinu ogreva, osnovnih životnih namirnica, lečenje , nabavku udžbenika, troškove đačke kuhinje, sanaciju pojedinih stambenih jedinica, pogrebne, kao i troškove internatskog smeštaja, popusta za boravak u vrtiću i slično, kažu u Centru uz podsećanje da je za ove namene iz opštinske kase lane izdvojeno oko 9,5 miliona dinara.

          

    Porodično nasilje u porastu

    Lane je evidentirano 47 žrtava porodičnog nasilja, što je trostruko više u odnosu na pre tri godine. Žrtve uglavnom fizičkog nasilja su najčešće žene, koje su unutar porodičnog doma trpele torturu supružnika odnosno partnera. Još je strašnije što su u većini ovih slučajeva i deca bila izložena emocionalnom nasilju.

    - Patološka ljubomora, siromaštvo i alkoholizam su najčešći uzroci porodičnog nasilja. Uglavnom je reč o povratnicima, koji će stupanjem na snagu novog krivičnog zakonika 1. juna po kratkom postupku biti izmeštani iz porodičnog doma. Nasilnika podjednako ima u gradu i na selu, a nema pravila ni kada je u pitanju njihov obrazovni odnosno socijalni status, s tim što lane nismo imali nijednu prijavu da je počinilac iz intelektualnih krugova, kaže Nataša Pucarević, koordinator tima za prevenciju nasilja u porodici.

    Pomoć za lečenje

    U Centru su posebno zabrinuti činjenicom da je tokom prošle godine dramatično uvećan broj odobrenih zahteva za vanrednu novčanu pomoć namenjenih licima obolelim od teških bolesti.

    - Po ovom osnovu lane je isplaćeno 1.230.000 dinara za pomoć u lečenju 56 lica, od kojih je 11 preminulo. U 2015. je takvih zahteva bilo više nego duplo manje, a u tu namenu potrošeno je 616.000 dinara, ističe Jelena Leković i dodaje da nisu sigurni da li je više zahteva za pomoć u lečenju posledica bolje obaveštenosti naših sugrađana da po jasnim kriterijumima mogu ostvarili ovo pravo ili je reč o porastu broja obolelih. "Za analizu ovog drugog, nadležne su neke druge institucije", zaključuje ona.

(Danas , R.Popovic)

eška ekonomska situacija, visoka stopa nezaposlenosti, sve veći broj starih, obolelih i žrtava porodičnog nasilja uslovili su da svaki deveti stanovnik opštine Nova Varoš prima neki od vidova materijalne socijalne pomoći i koristi usluge iz oblasti porodično-pravne zaštite. - See more at: http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=346805#sthash.tj2YsaIe.dpuf

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn