Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Nova Varoš - 11 mališana još vapi za vodom i stujom

U Debelji, kod Nove Varoši, najmlađem selu pod Javorom, meštani preživljavaju teške dane. Ponekad sijalice čkilje ili nema faze, pa upale sveću da deca večeraju

09 struja 3 620x0

ČIM dune vetar - nestane struje. I po tri puta palimo agregat da pomuzemo 20 krava. Ova muka sa strujom teža je nego sav rad na njivi, livadi, u štali... Nismo državi dužni ni banku, a ona nas kažnjava, ne može da obezbedi sigurnije napajanje strujom.

Ilija Jelić, iz zaseoka Zvijerci u novovaroškom selu Debelja, drugo je koleno u kući pod čijim krovom žive četiri generacije sa 11 čeljadi. Stočari su na glasu: imaju 50 grla goveda, a "na noge" im dolaze kupci za sir, bikove i priplodnu telad.

          

- Davno izgrađena mreža je dotrajala, stubovi su truli, pa ih podupiremo koljem, vezujemo sajlama i žicama, strepimo da neko ne strada... Nekako smo se dočepali sedam-osam bandera, ali nemamo betonske stope. Kod koliba je slab napon, pa struja nije bila kadra da izbaci beton na prvu ploču, a kamoli u potkrovlje kuće - žali se Ilija.

09 struja 2

- Od Đurđevdana do Mitrovdana ovde borave kolibari, a nas pet kuća je tu i preko zime. Zbog teskobe i malo zemlje izašli smo odozdo iz doline, da budemo bliži njivama, paši i drvima. Kao i ceo zaselak Zvijerci sa 25 kuća, život nam zagorčavaju slaba struja i to što smo bez vode. Ima li ikoga da vidi našu patnju? - jada se starica Mileva Trtović.

Belokamenica je bez bunara, a slabu izdašnost ima izvor doveden ispod Kamenice, pa stočari cisternama žeđ gase u kućama, na paši, u štalama. Prva dnevna zaposvest ovde je: sedaj u traktor i pravac vrelo u Štitkovu, ili na reku Vrševinu!

          

- Nikad dva dobra spojiti: kad ima struje, onda nema vode... Ponekad sijalice čkilje ili nema faze, te upalim sveću da deca večeraju. Često nema vajde od veš-mašine, pa veš perem ručno, grejući vodu u loncu na šporetu - kazuje Suzana Trtović, majka triju devojčica - Milene, đaka prvog razreda, dve godine mlađe Anđele i šestomesečne Jovane.

Reže studen sa Čemernice, zabeleli se starovlaški visovi. Meštani pogledaju ima li odnekud elektromontera. Hoće li i na zimu menjati bandere po najvećem kijametu...

SAZIDALI KUĆE

Na mestu nekadašnjih koliba, letnjeg boravišta čobana i planinki u Vrlom Dolu, pet domaćinstava iz familija Jelić i Trtović sazidalo je kuće. Ovo je jedino novo stanište u Starom Vlahu, a u njemu je devetoro mališana - od pola godine do đaka prvaka. Poslednji kolibari u kraju su, tvrde, najmlađi zaselak u opštini. Uz troje dece iz komšiluka u Stojićima, Debelja je, kažu, najmlađe selo pod Javorom, a možda i u opštini. U okolini, Božetičkom i Jasenovačkom Trudovu, pa Ojkovici i Štitkovu, plač beba se ne čuje čitavu deceniju.

ČEKAJU TRAFOSTANICU

09 struja 1

- POPRAVKA mreže je prioritet, a zbog udaljenosti koliba i novih kuća, neophodna je izgradnja trafostanice - kaže Grujica Purić (na slici), inženjer Elektrodistribucije u Novoj Varoši.

Predsednik opštine Radosav Vasiljević najavljuje da će tražiti pomoć EPS-a, a opština će sredstvima budžeta pomoći da se koliko-toliko olakša život vrednih stočara i poveća proizvodnja.

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn