Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Nova Varoš - Ljudi uzimaju kredite da bi podigli hidroelektrane na Bistrici

Kada i poslednja od osam malih centrala bude puštena u rad, hidropotencijal plahovite Bistrice kod Nove Varoši biće potpuno iskorišćen po čemu će ona biti jedinstvena  među manjim rekama u Srbiji.

 joktkqTURBXy9iNTgwYzQyODkwY2I0MGQxZDU0MTgyNjkzNzMxNzg0MC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Na 11 kilometara dugom toku Bistrice, od sela Draževići do ušća u Lim, izgrađene su četiri, a za još toliko mini hidrelektrana otkupljeno je zemljište, prikupljaju se dozvole i čekaju neimari.

Vodeničke jazove i kamenje što je nekada mlelo žito, na obalama Bistrice zamenile su bezonske ustave i turbine, a sa vodenicama u zaborav su pale i priče o pomeljarkama i vampirima. Umesto njih ovde se sada najčešće pominju brojke o snazi elektrana, subvencijama i profitu iz "zelene energije".

          

-Na reci koja teče pored deonice magistrale za more nekada je žito mlelo desetak vodenica, a zbog velike gužve na red se čekalo i po nekoliko dana. Sada se međutim sve promenilo. Sela se gase i njive zarastaju u korov, pa reka koja vodu kupi sa Zlatra, Tikve i Kitonje umesto vodeničkog vitla sada okreće turbine i proizvodi struju – kažu meštani Draževića i Bistrice.

U potrazi za velikim profitom, pojedinci su u izgranju mini hidrocentrala uložili sve što imaju i zagazili u kredite, a koristi od gradnje videli su i meštani koji su dobro unovčili parcele kroz koje prolaze cevi što vodu iz korita reke sprovode do turbina.

Prema katastru mini hidroelektrana Srbije, Bistrica ima visinski pad od 348 metara i prosečan protok od jednog kubika u gornjem toku, a njen energetski potencijal je  preko 20 miliona kilovatčasova struje godišnje.

Investitori su oko najpre bacili  na elektrane"Crkvine" i "Rečica" sa najvećom snagom, u donjem toku reke.

-U prvoj godini rada EPS-u je isporučeno11 miliona kilovatčasova struje, najviše u proletnjim mesecima. U gradnju ove dve mini HE uloženo je 3,25 miliona evra. Cevi su položene u rečno korito, a turbine i generatori rade bez odmora i posade jer se daljinski kontroliše rad, uz dva zaposlena da brinu o postrojenjima – kažu u kragujevačkoj firmi „W&W energy“.

U toku su pripreme i za gradnju manjih uzvodnih elektrana, "Kljunovi" ispod fabrike "Zlatarplast" i "Prisoje" kod kamenoloma „Puteva“, kao i dve na ušću Zlatarske reke u Bistricu. Ovde je još 1937. godine radila hidrocentrala koja je osvetljavala Novu Varoš.

-U gradnju male hidroelektrane „Varoška reka“ koja četvrti mesec proizvodi struju,  i elektrane „Zlatarska reka“, za koju je opština izdala građevinki dozvolu, ulažem svoj novac, bez ičije pomoći – kaže Murat Lugonja, pribojski gastarbajter u Austriji i vlasnik firme "Zlatar energetik".

          

Opština kupuje vojnu centralu

Vojnu centralu u Bistrici, kupiće opština a pregovori su u toku. Izgrađena je pre 30 godina u tunelima kraj Lima, a pre puštanja u rad moraće da se sanira cevovod i izvrši revitalizacija dve turbine. Mini HE gradiće se i u pilani u Draževićima, koja je podignuta daleke 1928. godine kao prvi industrijski pogon u opštini.

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn