Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Savjeti - 'Smrzavanje' goriva: Kako sačuvati automobil na ekstremno niskim temperaturama

Mnogi vozači ne pripreme na vrijeme svoje vozilo za zimske uslove, nego kada se pojavi neki problem sa automobilom usljed niskih temperatura, onda to počnu rješavati tek kad isti i nastane.

Automobil Zima Covjek Savjeti FotoAR

Zbog ekstremno niskih temperatura u Bosni i Hercegovini koje vladaju ovih dana, mnogobrojni vlasnici automobila su iskusili  problem sa “smrzavanjem” goriva.

          

"Napunite rezervoar goriva, jer sa manjom količinom goriva veća je mogućnost zaleđivanja. Također, dospite sredstvo za odmrzavanje (aditiv) u rezervoar goriva da biste spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda goriva. Ukoliko imate mogućnost parkirajte vozila u zatvorenom prostoru, a ukoliko nemate i vozilo vam stoji parkirano na parkiralištu, bilo bi poželjno da ga češće upalite tokom dana/noći.", savjetuje Imširović

Kod ekstremno niskih temperatura, minus 15 i niže ona savjetuje da po pokretanju motora pričekate pola minute do minutu 'na leru' da se sve u motoru stigne podmazati prije nego započnete vožnju, te tek nakon toga krenete polagano.

"S obzirom da su nastupile izrazito niske temeprature posebno obratite pažnju na mjenjač, jer se njegovo ulje može jako zgusnuti i pružati veći otpor na ručici pri promjeni brzina, pa dok se i ulje u mjenjaču ne zagrije treba nježnije postupati s mjenjačem.", ističe Mersiha Imširović, stručnu saradnica za bezbjednost u BIHAMK-u.

          

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

Vijesti sa najviše komentara