Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Novi Pazar - Biraju medicinu zbog posla u Evropskoj uniji

Iako je nezaposleno čak 11.665 medicinskih tehničara, to je omiljeno buduće zanimanje najboljih malih maturanata; Najviše bodova bilo potrebno za upis na zdravstvene profile. Kod većine srednjoškolaca jedna od prve tri želje

dru biraju medicinu 620x0

ZA upis u srednje medicinske škole i ove godine je bilo potrebno najviše bodova, pa je u većini njih prag bio iznad 90 poena. Najviše učenika je na neko od prva tri mesta na listi želja upisalo neki od medicinskih profila. Rekordno interesovanje bilo je za dva medicinska profila u Novom Pazaru i jedan u Zemunu, gde je čak 11 učenika konkurisalo na jedno mesto.

          

I dok se najbolji đaci utrkuju za mesto u klupi medicinskih škola, 11.665 medicinskih tehničara čeka posao i na evidenciji je Zavoda za zapošljavanje. U Srbiji posla za njih ima na kašičicu, pa stručnjaci procenjuju da je logično objašnjenje za ovakvu navalu na medicinske škole - siguran posao u Nemačkoj, Sloveniji i još ponekim evropskim državama.

Prema rečima dr Ivana Ivića, profesora Filozofskog fakulteta u penziji i člana Obrazovnog foruma, ovoliko interesovanje za medicinske škole može da se objasni upravo potražnjom ove radne snage u Evropi.

- Sve veći broj starog stanovništva traži više medicinskog osoblja. I plate su visoke i veoma primamljive - kaže prof. Ivić. - Razlika je samo u tome što je, prema evropskim standardima, obrazovanje za medicinske sestre već podignuto na nivo visoke škole, a kod nas je za to zanimanje dovoljna srednja škola.

Upravo zbog toga mnoge medicinske sestre iz Srbije, kada odu u Nemačku, rade kao negovateljice i pomoćni radnici, često u staračkim domovima, hospisima i sanatorijumima, a mnogo ređe u svojoj struci. Mada, u nedostatku radne snage, neke se zaposle i kao tehničari.

Prof. Ivić navodi još jedan motiv zašto se sve sami odlični učenici upisuju u medicinske škole. Kaže, za razliku od gimnazija, one im nude mogućnost zapošljavanja odmah posle srednje škole. Zato, između ostalog, oni koji nisu sigurni da će ići na studije, biraju ove profile. Ali opet, podseća naš sagovornik, kada bude uveden koncept velike mature, ukoliko žele da nastave studije, oni će moći da idu samo na grupaciju medicinskih fakulteta. Za druge fakultete biće im potrebni dodatni ispiti opšte mature.

          

Prof. dr Aleksandar Lipkovski, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, smatra da se mnogi odlučuju za ove profile jer lakše završe srednju školu i stignu do fakulteta.

- Pored toga što im je posao medicinskih sestara i tehničara obezbeđen, ako ne ovde, onda u inostranstvu, ove škole predstavljaju i najlakši način ulaska na medicinske fakultete - napominje prof. Lipkovski. - Već dugo i stalno se menja odnos broja studenata na prvoj godini medicine, od pretežno gimnazijalaca nekada, do velikog broja medicinskih sestara i braće danas. Same medicinske škole su neuporedivo lakše od gimnazija.

Medicinski fakulteti su, kao i škole, kaže naš sagovornik, interesantni zbog zapošljavanja u inostranstvu. Upravo je zbog toga za upis u visoke medicinske škole potrebno bodova kao i za pojedine IT smerove.

BAR 90 BODOVA

MEĐU 97 najpopularnijih profila i škola koje su se našle u vrhu želja nove generacije srednjoškolaca, čak 40 su medicinski profili, a 57 gimnazije i sve ostale stručne škole u Srbiji. U Medicinskoj školi u Novom Pazaru, zavisno od smera, za upis je bilo potrebno najmanje od 92,25 do 97,23 boda. Bez 90 bodova nije se mogla upisati ni Medicinska škola u Nišu.

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn