Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Isčezli Pazarski zanati

Od osnivanja pa za sve vreme uspona Osmanske carevine, Pazar je bio u usponu. Bio je prerastao u jedan od većih i razvijenijih gradova na relaciji Carigrad- Sarajevo- Dubrovnik. Imao je status Šehera.
18009944 10211531299865526 405259275 n 768x526
Novi Pazar je osnovan u doba Osmanske carevine. Osnovao ga je Isa beg Ishakovic, zapovednik Skopskog i Bosanskog krajišta i Bosanski sandžakbeg. Pominje se da je i osnivač Sarajeva, Skoplja i Šapca. Novi Pazar je osnovan u blizini srednjovekovnog grada Rasa i njegovog grada Trgovišta. Godina osnivanja se pominje 1461, ali prema nekim Dubrovačkim izvorima Pazar je osnovan i ranije. Dubrovčani su u njemu imali neke svoje naseobine sa razvijenom trgovinom.

          

Od osnivanja pa za sve vreme uspona Osmanske carevine, Pazar je bio u usponu. Bio je prerastao u jedan od većih i razvijenijih gradova na relaciji Carigrad- Sarajevo- Dubrovnik. Imao je status Šehera. U njemu su naročito bili razvijeni trgovina i zanatstvo.

Za sve vreme njegovog uspona, njega su obilazili znameniti ljudi, svetski putnici i putopisci. U jedno vreme se pominjalo da je Pazar bio veći od Londona. Čuveni potopisac Evlija Čelebija je 1660 godine posetio Pazar i zapisao da je isti imao veliki broj četvrti- mahala (45), kuca (3.000), dućana (1.100), džamije, hrišćanske i katoličke bogomolje, škole, tekije, musafirhane, hamame, hanove, karavan saraje, javne kuhinje, javne česme i dr. Pisao je da je naš grad imao izuzetan broj razvijenih zanata.

18035058 10211531725556168 776692259 n 768x518

I pored tako enormnog uspeha i razvoja, kasnije je došlo do slabljenja i zapadanja u krizu.To se naročito osetilo slabljenjem Osmanske carevine. 1689 godine, grad je zadesio veliki požar, 1731 godine bila je katastrofalna poplava a 1760 godine harala je kuga velikih razmera. Kasnije je došlo do Austrijsko- Turskih ratova, raznih buna i ustanaka. Sve je to uticalo na pad moći i velikog uticaja našeg Šehera.

          

Za sve vreme svog uzdizanja i moćnog rasta, u Pazaru su bili razvijeni razni zanati i zanimanja, sa jakom infrastrukturom.

Zanati su bili nekako podeljeni u tri grupe: metalne struke, obrada kože i tekstila i treću grupu su sačinjavali zanati iz domena spremanja hrane.

Sve do kraja drugog svetskog rata većina tih zanata su bili u primeni. Industrijalizacijom i tehnološkim promenama skoro svi su nestali i otisli u zaborav.

18009138 10211531727116207 925070308 n 768x509

Pomenućemo sve one zanate koji su nestali i to: kalajdžije, kalupdžije fesova, sedlari, grnčari (crepuljari- testijari), samardžije, ćulahdžije, oputari, kacari, pekari (simitdžije, čahidžije i dževrekdžije) salepdžije, štampari, ćerpičari, ćeramidžije, sunetdžije, uzari, kolari, terzije, abadžije, ćurčije, bozadžije, firmopisci, opančari, dobošari, telali, ulični prodavci novina, čerkezi, vodeničari, krakerdžije, aščije, čerćike, pekari- pisermasi, šećerdžije, fijakerdžije, kovači, hamali, potkivači,poljaci, bivolečari, pehlivani, kujundžije, britvari, bojadžije, nalundžije, jorgandžije, vunovlačari, bonbondžije, klesari, papudžije, dundžeri, sitari, tabadžije, hamamdžije i drugi.

Kasnije nakon gašenja ovih zanata, došli su neki novi moderniji, kao sto su: automehaničari, vulkanizeri, konfekcionari, obućari, taksisti, tapetari, proizvodjači nameštaja, kamenoresci, fotografi, zlatari, gradjevinski preduzimači, optičari, knjigovodstveni biroi i dr.

18009629 10211531433388864 858003449 n 768x510

Velikim migracijama neki ljudi i pri odlasku i dolasku u Novi pazar, odnosili su i donosili promene vezane za čuvene pazarske zanate. Sve ovo izneto će nadam se kod starijih podstaći uspomene na stari vakat, a mladjima će biti korisno da vide šta je bilo vezano za jedan segment iz pazarske istorije. (ibalkan)

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn