Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Pazar iz prošlosti (Foto)

Starijim da ne zaborave a mladjim šta je sve imao nas prelepi Šeher Pazar kroz svoju istoriju.

10415645 1424679541138750 196213651584709947 n U odnosu na nekadašnju kasabu koja je izašla iz drugog svetskog rata, sada je Novi Pazar povelik grad. Oduvek je pa i sada imao je svoje podele na gradske kvartove, lokalitete i celine.

Ovom prilikom ćemo se prisetiti nekih delova starog Pazara, koji su polako izloženi zaboravu i sve se manje pominju.

          

Pazarski kvartovi, mahale sokaci i neka znamenita mesta sa celom infrastrukturom, činili su oduvek naš grad prepoznatljivim i poznatim na daleko.

Naime Šeher Pazar je nekada bio okružen prigradskim naseljima i lokalitetima i to; sa severa iz pravca grada Raške, Stražištem sa celinama Krivaca, Šestovo i Carina. Sa istoka su bili Podbijelje i Šanac. Sa juga su se prostirali Osoje i Šutenovac sve do Mura. Sa zapada su Hadžet, Lugovi i Selakovac. Krug se završavao sa Paričkim brdom i Vojničkim livadama.

Nekad su na ulazima u grad bile Duhuljije ili Trošarine i bile su nekako spoj grada sa selom. Služile su za naplatu pijačrine za razne proizvode i stoku, koji su unošeni u grad radi prodaje. Trošarine su bile; na Šestovu (raskrsnica za Rašku i banju), kod Arapova groba na ulazu u Selakovac, kod fabrike voća (Iskra) na putu za Lukare i iza Karahodžića ćuprije, na putu za Trnavu i Rogoznu.

np37 Custom

Grad je od uvek bio razdvojen rekom Raškom, na severni i južni. Pored takve podele imao je glavne četvrti, kao što su bile Jošanica, Ćukovac, Parice i naselje iznad tadašnje gradske tvrdjave (parka). U okviru tih četvrti bile su mahale; Čerkez mahala, Varoš mahala, Muhadžir mahala, Kovačka ili Ciganska mahala, Potok mahala i dr. U okviru mahala bili su poznati sokaci; Ejubbegov, Dal sokak., Čercijski, Kalajdžiski, Hočanski, Muftijski, Parički, Bukreški, Trtovski, Bordžamijski, Petlački (Ferovski), Hukovski, Aljevački, Kaljavi, Halimački, Dupljački, Masli sokak, Mujidragički, Altunalemski, Domski, Aguševski, Suševski i mnogi drugi.

          

Sve ovo okolo bilo je okruženo prigradskom naseljima i celinama; Drum, Bukreš, Malo groblje, Jalija, Svojbor, Jaklja, Musala, Jermiše sa Baruthanom, Lugovi i Pojila.

U severnom delu grada je bio Parički jaz i poznate česme Biserovaca i Grlica. U južnom delu je bio gradski jaz sa hidrocentralom i česmama koje su bile priključene na stari turski vodovod. Poznate česme su bile; Halimača, Aljevaca, Lug i česma ispod Medrese. Na jazovima su radile vodenice i mlinovi. Skoro ceo grad je bio isprepletan brazdama punim vode, koje su bile neka vrsta prirodne kanalizacije a i služile su pored snabdevanja vodom, za zalivanje njiva i bašti. Brazde su bile izuzetno uredjene i čiste.

U gradu su bile dve kasarne ( na Vojničkim livadama i u tvrdjavi (park) i obe su poticale iz turskog vakta.

17842026 10211437459559577 435047913 n

Takodje u gradu su bile bogomolje, za sve verske skupine i konfesije (crkve i džamije); Crkva svetog Nikole, Katolička crkva u gradskoj tvrdjavi (park), Jevrejska Havra u centru grada i mnostvo džamija. Od džamija su bile poznate; Kolo džamija, Ejubbegova, Altun alem, Isa begova, Bordžamijska, Lejlek džamija i dr.

Na reci Raški su bile poznate ćuprije; Velika ćuprija, Suševska, Bordžamijska, Pojilska i Carska. Na Jošanici je bila Karahodžica ćuprija.

17795713 1290211284401422 3383787003670203896 n
Poznatije lokacije u gradu su bile; Tijesna čaršija sa mnoštvom radnji, hanovi, Stara čaršija, pijaca Taphana sa starim Vrbakom, igralište ispod Tepeta na Hadžetu, centralna čaršija, čuvene pekare i zanatske radje i dr.

Još dosta bi se moglo pričati o starom Pazaru ali vreme i prostor ne dozvoljavaju. Starijim da ne zaborave a mladjim šta je sve imao nas prelepi Šeher kroz svoju istoriju. (ibalkan)

Komentari   

0 # Rashad 27-08-2017 03:08
This article is actually a fastidious one it assists new internet viewers,
who are wishing in favor of blogging.

Also visit my website :: instacart promo code 2017 (tinyurl.com)
Odgovori | Odgovori sa citatom | Citiraj

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijesti sa najviše komentara

SANDZAKLIVE ANDROID APLIKACIJA

Pratite Sandzaklive portal i putem Android aplikacija za Vaš mobitel. Preuzmite aplikaciju i prvi saznajte najnovije vijesti .

Aplikaciju možete preuzeti klikom na link : https://play.google.com/store/apps/details?id=sandzaklive.aphtn