Novi Pazar - Ove godine na Raški nova Velika ćuprija (VIDEO)

Četiri ćuprije razdvajale su Novi Pazar i staru Čaršiju prateći tok reke Raške. Velika srednjovekovna ćuprija, izgrađena od drveta, do 1955. godine bila je najvažnija saobraćajnica koja je i doprinela tome da Novi Pazar postane čuven po trgovini.

dfgre756865789

Bila je glavna ćuprija na dubrovačkom putu ka Istanbulu. Pominje se i u doba Nemanjića. Nalazila se dvadesetak metara uzvodno od sadašnje, koja nosi isto ime.

          

"Dok je bila tada nemanjićka uprava, kad je već Trgovište formirano kao grad sa starim gradom Rasom, ceo taj prelaz prema jugu tekao je ovuda", objašnjava Asim Nikšić.

Dokumenta iz dvadesetog veka objašnjavaju da je na svake tri do četiri godine morala biti ojačana novim gredama. Nikada u njenoj izgradnji nisu korišćeni beton ili kamena osnova iako je bila sastavni deo novpazarske tvrđave.

"Uvek je trebalo da bude od slabog materijala jer u slučaju napada na tvrđavu, ona je morala da bude odmah brzo demontirana", kaže Nikšić. "Jer taj koji je napadao tvrđavu, ako ne bi prošao reku Rašku nije imao dodir sa tvrđavom, osim sa strane Rogozne i sa juga."

Trgovalo se sa obe strane ćuprije. Sa južne strane, stara Čaršija sa trgovačim radnjama, a sa severa pijace. Igrala je možda najvažniju ulogu, bila je mesto susretanja.

"Kad pređete ovu Ćupriju imate utisak kao da ste ušli u vremeplov", kaže Šefka Begović Ličina, književnica, "Uđete u drugi ambijent, u jednu drugu arhitekturu koju ipak, na neki način, Pazarci čuvaju. I možete ih prepoznati po tim sedeljkama ispred Kahvi, koji su pravi Pazarci."

I nova Velika ćuprija tokom 2018. godine biće ponovo izgrađena, tvrde u gradskoj Upravi. Novac je obezbedila Republika Turska a pisanje projektne dokumentacije privodi se kraju.

          

Add comment
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.