2300 građana Novog Pazara potpisalo peticiju

Više od 2.300 građana Novog Pazara i ostalih delova Srbije potpisalo je onlajn peticiju za raskidanje ugovora između novopazarskog JKP "Gradska čistoća" i preduzeća "Avenija MB" iz Vrnjačke Banje.

757z468 novi pazar1

Ugovorom je predviđeno da vrnjačka firma počne da, u svom azilu, brine o psima lutalicama iz ovog grada. Zadatak joj je da ih hrani, leči, steriliše, čipuje i uspava one za koje se proceni da su bolesni ili agresivni. Neka udruženja za zaštitu životinja smatraju da ova firma posluje nelegalno i da okrutno postupa sa psima lutalicama.

          

Pre desetak dana gradski parlament je usvojio Program kontrole i smanjenja populacije pasa i mačaka na teritoriji Novog Pazara. Tim dokumentom predviđeno je niz mera za smanjenje broja napuštenih životinja. Procenjuje se da trenutno u ovom gradu ima oko 1.500 pasa lutalica i da se njihov broj povećava. Smanjivanje broja napuštenih mačaka i pasa odvijaće se u dve faze. U prvoj fazi će psi i mačke poznatih vlasnika biti čipovani i registrovani, kontrolisaće im se zdravstveno stanje i njihovi vlasnici će dobiti preporuku da ih sterilišu i kastriraju. Istovremeno radiće se na masovnom hvatanju pasa i mačaka lutalica, njihovo obeležavanje, sterilizacija i odvajanje zdravih i dobroćudnih od agresivnih. Zdravi će biti dati na udomljavanje ili pušteni na određena staništa, a kod agresivnih će biti primenjena eutanazija na osnovu odredaba Zakona o dobrobiti životinja.

Druga faza programa predviđa organizovanje zoo-higijenske službe, koja će se brinuti o smanjenju pasa i mačaka lutalica na prihvatljiv nivo. Program zabranjuje šetanje pasa bez povodaca i zaštitne korpe, njihovo puštanje iz dvorišta, unošenje životinja u javne prostorije i sredstva javnog prevoza i šetanje i puštanje životinja u parku. Određena su i mesta gde je dozvoljeno šetanje ovih životinja: Rekreacioni centar, izletišta u borovoj šumi u naseljima Bukreš i Hotkovo i na uređenim šetalištima pored rečnih tokova."Udomljavanje" pasa lutalica

Tutin - Zbog povećanog broja pasa lutalica na tutinskim ulicama, Opštinska komunalna inspekcija je počela akciju humanog hvatanja tih životinja. Akcija se sprovodi u saradnji sa beogradskom firmom "Avenija MB", sa kojom je potpisan ugovor da se ovakve aktivnosti sprovode dva puta mesečno. U prvoj akciji uhvaćeno je više od 40 pasa lutalica, koji su u specijalnim kavezima odvezeni u prihvatilište u Vrnjačkoj Banji. Do kraja godine biće organizovane još dve akcije humanog hvatanja pasa lutalica na gradskom i seoskom području. (Danas)

          

Comments   
Noxi
-2 # Noxi 2017-12-01 22:09
Da li je u ugovoru naznaceno da firma poseduje Halal standard za kuciče iz Sandzaka...
Reply | Report to administrator
Add comment
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Vijesti sa najviše komentara