Novi Pazar - Autobuska stajališta budućnosti (VIDEO)

Kako će izgledati moderna autobuska stajališta u budućnosti u Novom Pazaru ?Teško je i zamisliti  zelenu oazu u gradskoj zoni koja ne troši vodu niti struju. Arhitekta Admir Marovac iz arhitektonskog studija “Tailor” osmislio je projekat autobuskog stajališta za Novi Pazar u obliku stabla, koje ne samo da je nezavisno od električne mreže već i samo sebe zaliva.

ado m

          

Ideja za ovakvo rešenje nametnula se sama po sebi. Naime, usamljeno stablo je oduvek bilo utočište putnicima. Pored toga što služi kao orijentir, ono je to i koje štiti od vremenskih nepogoda, a pritom pruža i preko potreban kiosenik. S obzirom na to da je autobusko stajalište predviđeno za gusto naseljenu urbanu zonu, Admirova težnja bila je da interpretira stablo u savremenoj formi kako arhitektonski tako i funkcionalno.

“ Moje rešenje je interpretacija stabla. Naravno, u arhitektonkom smislu. Želeo sam da, pored tog svog izgleda, oponaša neku ulogu stabla. Nije samo forma već ima ulogu urbanog stabla. Tako sam ga ja nazvao”,kaže Admir Marovac arhitekta i autor rešenja.

Stablo bi samo sebe zalivalo putem slivnika koji bi sprovodio kišnicu do rezervoara. Kišnica bi se skupljala u rezervoar sa žardinjerom odakle bi rasla loza koja bi prekrila celo stajalište.

Glavna konstrukcija stajališta bila bi izvedena od čelika ili aluminijuma, dok bi krov bio od lima. Osvetljenje stajališta je predviđeno ambijentalnim, skrivenim trakama koje bi se napajale preko fotonaponskih ćelija. Projektom je takođe predviđeno i postavljanje utičnica preko kojih bi putnici mogli dopuniti svoje telefone. Izgradnju stajališta finansirali bi zainteresovani privatnici koji bi u ceo projekat ukomponovali reklame za svoje firme.

          

Dodaj komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Vijesti sa najviše komentara